Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας μελέτης από την Ιαπωνία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Circulation. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 86.024 άτομα για πολλά χρόνια (πολλούς για περισσότερα από 15 χρόνια). Κατέγραψαν διάφορες παραμέτρους, όπως συνήθειες, βάρος, ύψος, παράγοντες κινδύνου και νοσήματα. Κατόπιν διερεύνησαν τους προϋπάρχοντες παράγοντες στα άτομα που παρουσιάστηκε πνευμονική εμβολή.
Τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση 2,5 – 5 ώρες ημερησίως είχαν 70% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν θανατηφόρο πνευμονική εμβολή συγκριτικά προς τους υπόλοιπους. Τα άτομα που παρακολουθούσαν πάνω από 5 ώρες την ημέρα είχαν 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν θανατηφόρο πνευμονική εμβολή.
Τι είναι η πνευμονική εμβολή;
Η πνευμονική εμβολή είναι ένα συχνό νόσημα που μπορεί να είναι θανατηφόρο. Οφείλεται σε απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας ή κλάδου αυτής από ένα θρόμβο που δημιουργείται συνήθως στις φλέβες των ποδιών μετά από παρατεταμένη ακινησία. Προκαλεί δύσπνοια, ταχυκαρδία, πόνο στο θώρακα αλλά μερικές φορές ακαριαίο θάνατο. Το πρόβλημα είναι τόσο συχνό αλλά και τόσο επικίνδυνο, ώστε στους περισσότερους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο χορηγείται προφύλαξη με αντιπηκτικές ενέσεις για όσο διάστημα έχουν περιορισμένη κινητικότητα.
Εξ άλλου η πνευμονική εμβολή μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών ταξιδιών, λόγω της παρατεταμένης ακινησίας. Γι΄ αυτό να θυμάστε σε αυτά τα ταξίδια να σηκώνεστε συχνά και να βαδίζετε, να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά (διότι αφυδατώνουν και προδιαθέτουν σε πνευμονική εμβολή), το κάπνισμα (ευτυχώς απαγορεύεται) και να πίνετε συχνά νερό.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η μακρά ακινησία όχι μόνο βλάπτει αλλά μπορεί και να επιφέρει ακαριαίο θάνατο. Εάν βλέπετε πολλές ώρες τηλεόραση την ημέρα προσπαθήστε να τις μειώσετε. Και αν δεν μπορείτε να θυμάστε να σηκώνεστε κάθε λίγο και να βαδίζετε ώστε να κάνετε διάλειμμα από την παρατεταμένη ακινησία.