Ένα μεγάλο πoσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής παρ’ ότι από τα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι τα οφέλη τους είναι μηδαμινά. Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής παρέμεινε σταθερή μεταξύ του 1999 και του 2012, ενώ η χρήση των πολυβιταμινών μειώθηκε ελαφρά.
Από μελέτες παρατήρησης υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα για το όφελος από τη χρήση σκευασμάτων που συνδυάζουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Αντίθετα, από τις τυχαιοποιημένες μελέτες, που είναι το κορυφαίο ερευνητικό εργαλείο, φαίνεται ότι αυτά τα σκευάσματα δεν ωφελούν τον άνθρωπο. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για κάποια από αυτά, ότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβή. Οι χρήστες λοιπόν αυτών των σκευασμάτων καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν.
Σε μια πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους εξακολουθούν να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με αμείωτο ρυθμό. Περίπου ένας στους δέκα χρησιμοποιεί 4 σκευάσματα ταυτόχρονα. Η λήψη πολυβιταμινών μειώθηκε από το 37% στο 31%. Εξαίρεση αποτελεί η βιταμίνη D, η λήψη της οποίας παρέμεινε σταθερή. Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάστηκε στη λήψη των ω-3 λιπαρών οξέων, η οποία επταπλασιάστηκε.
Η αυξημένη λήψη συμπληρωμάτων παρατηρείται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, στις γυναίκες και στους περισσότερο μορφωμένους.
Λόγω της τόσο συχνής χρήσης, οι γιατροί θα πρέπει να περιλαμβάνουν σχετική ερώτηση στη λήψη του ιστορικού από τους ασθενείς και να σκέφτονται την πιθανότητα ανεπιθύμητης ενέργειας από αυτά τα σκευάσματα όταν υπάρχουν συμπτώματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν διαφορετικά.
Πολλά συμπληρώματα περιέχουν βότανα, τα οποία σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες με σημαντικές κλινικές δράσεις. Η αναφορά πιθανής ανεπιθύμητης δράσης από τέτοια συμπληρώματα είναι μεγάλης σημασίας.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί οι καταναλωτές εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε αυτά τα προϊόντα παρά τα αντίθετα μηνύματα που έχουμε από την έρευνα.