Νευρογενής ανορεξία

Είναι μία σοβαρή διαταραχή, η οποία συνήθως παρουσιάζεται σε νεαρές γυναίκες (εφηβική ηλικία: 14 – 18 ετών), αλλά μπορεί να συμβεί επίσης και σε αγόρια. Οι άνθρωποι που πάσχουν απ’ αυτή τη νόσο διακατέχονται από την έμμονη ιδέα ότι πρέπει να είναι αδύνατοι (λεπτοί). Χάνουν πολύ βάρος. Η σκέψη ότι μπορεί να παχύνουν τους τρομοκρατεί. Πιστεύουν ότι είναι χοντροί παρ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι πολύ λεπτοί. Η ανορεξία δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με το βάρος σώματος ή με το φαγητό. Είναι η προσπάθεια του ασθενούς να χρησιμοποιήσει το φαγητό και το βάρος για να λύσει ορισμένα ψυχικά προβλήματα.

Πώς εμφανίζεται η ανορεξία;

 Οι άνθρωποι που πάσχουν από ανορεξία αφήνουν τους εαυτούς τους νηστικούς, αποφεύγουν τις τροφές που έχουν πολλές θερμίδες και γυμνάζονται τακτικά.

 Γιατί οι άνθρωποι παθαίνουν νευρογενή ανορεξία;

 Ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι παθαίνουν νευρογενή ανορεξία δεν είναι γνωστός. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα είναι πιο ευτυχισμένοι και περισσότερο επιτυχημένοι αν καταφέρουν να είναι λεπτοί. Θέλουν τα πάντα στη ζωή τους να είναι τέλεια. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως είναι καλοί μαθητές. Αναμιγνύονται σε πολλές δραστηριότητες του σχολείου και της κοινότητος στην οποία ζουν. Κατηγορούν τους εαυτούς τους αν δεν πάρουν άριστους βαθμούς ή εάν άλλα πράγματα στην ζωή τους δεν είναι άριστα. Πάντως η εμφάνιση σε αρκετά μέλη της ίδιας οικγένειας δείχνει ότι γεντικοί (ή περιβαλλοντικοί) παράγοντες παίζουν ρόλο. Σε μια μετανάλυση φάνηκε ότι ένας τόπος στο χρωμόσωμα 12 συνδυάζεται με την εμφάνιση της νόσου, επομένως είναι γενετική (κληρονομική). Ακόμη, έχουν βρεθεί διαφορές στην απεικόνιση του εγκεφάλου των ατόμων που έχουν τη νόσο, όπως επίσης διαταραχή των νευρομεταβιβαστών.

 Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλεί η νευρογενής ανορεξία;

 Τα κορίτσια που πάσχουν από ανορεξία συνήθως κάποια στιγμή παύουν να έχουν περίοδο (έμμηνο ρύση). Έχουν ξηρό δέρμα και οι τρίχες του κεφαλιού γίνονται λεπτές και σπάνε εύκολα. Μπορεί να παρουσιάσουν ανάπτυξη λεπτής τρίχας σε όλο τους το σώμα. Μπορεί να αισθάνονται ότι κρυώνουν συνεχώς και μπορεί να αρρωσταίνουν συχνά. Συνήθως έχουν μόνιμα άσχημη διάθεση. Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και η μόνιμη σκέψη τους είναι γύρω από το φαγητό. Υπάρχει ένας μύθος ότι οι ανορεκτικοί άνθρωποι δεν πεινούν ποτέ. Αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα είναι πάντοτε πεινασμένοι. Το συνεχές αίσθημα της πείνας τους δίνει την ψευδαίσθηση ότι έτσι κρατούν τον έλεγχο της ζωής τους και του σώματός τους. Τους κάνει να αισθάνονται ότι είναι καλοί σε κάτι: στο να χάνουν βάρος. Οι ασθενείς που πάσχουν από βαρειά ανορεξία μπορεί να κινδυνέψουν να πεθάνουν από την πείνα.

 Ποια είναι η θεραπεία για την ανορεξία;

 Η θεραπεία είναι δύσκολη διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σ’ αυτούς.. Οι ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια (λιγότερο από 6 μήνες ή μικρή απώλεια βάρους) μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία χωρίς να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Αλλά για να πετύχει η θεραπεία θα πρέπει να θέλουν και οι ίδιοι να θεραπευθούν και θα πρέπει η οικογένεια και οι φίλοι να τους βοηθήσουν. Η θεραπεία περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή των συνηθειών φαγητού. Οι ανορεκτικοί συχνά χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση για ένα χρόνο ή και περισσότερο ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις ιδέες που τους κάνουν να μην τρώνε αρκετά. Αυτές οι ιδέες μπορεί να αφορούν το βάρος τους, τα προβλήματα της οικογένειάς τους ή την αυτοεκτίμησή τους. Σε μερικούς ανορεκτικούς βοηθούν αρκετά φάρμακα που καταπολεμούν την κατάθλιψη (μελαγχολία).

 Πώς μπορούν να βοηθήσουν η οικογένεια και οι φίλοι;

 Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν η οικογένεια και οι φίλοι για να βοηθήσουν ένα ανορεκτικό κορίτσι είναι να το αγαπούν. Οι ανορεκτικοί άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς, σίγουροι και άνετοι με την πάθησή τους. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι το να πάρουν βάρος και αυτό τους φαίνεται ότι θα τους κάνει να χάσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να αρνούνται ότι έχουν πρόβλημα. Οι ανορεκτικοί άνθρωποι θα ικετεύσουν ή θα καταφύγουν σε ψέματα για να αποφύγουν το φαγητό. Οι γονείς και οι φίλοι του ανορεκτικού ατόμου δεν πρέπει να υποκύψουν στις ικεσίες του.

 Ποια είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια της ανορεξίας;

 Το άτομο με ανορεξία:

Αποφεύγει σκόπιμα το φαγητό και συνεχώς χάνει βάρος.
Φοβάται ότι θα παχύνει.
Αρνείται να φάει.
Αρνείται ότι πεινάει.
Γυμνάζεται τακτικά.
Έχει αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα.
Κρυώνει εύκολα ακόμη και με φυσιολογική εξωτερική θερμοκρασία.
Δεν έχει περίοδο ή η περίοδος είναι ακανόνιστη.
Έχει τριχόπτωση των μαλλιών της κεφαλής.
Πιστεύει ότι είναι παχύ ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ λεπτό.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr