Διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει μερικές λειτουργίες τους σε κάποια αεροδρόμια. Επίσης, αρκετές εταιρείες έχουν περιορίσει τα επαγγελματικά τους ταξίδια λόγω του κορωνοϊού. Έτσι δημιουργείται το ερώτημα εάν ο κόσμος θα πρέπει να ακυρώσει τα προγραμματισμένα ταξίδια του είτε στο εξωτερικό είτε στην ενδοχώρα.
Ήδη έχουμε πάνω από 92.000 περιπτώσεις κορωνοϊού και περίπου 3.000 θανάτους σε 90 χώρες. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει ή περιορίσει τις πτήσεις προς χώρες με αυξημένα κρούσματα, όπως την Κίνα, τη Ν. Κορέα, το Ιράν και μερικές περιοχές της Ιταλίας.
Ο ταξιδιωτικός τομέας αναμένεται να δεχθεί πλήγμα τους επόμενους μήνες.
Επίσης, αναμένεται ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και γι΄αυτό θα πρέπει ο κόσμος να προετοιμάζεται κατάλληλα. Είμαστε σε μια συνεχώς εξελισσόμενη περίοδο όσον αφορά τον κορωνοϊό και γι’ αυτό όταν έλθει η μέρα για το ταξίδι, τα δεδομένα θα είναι εντελώς διαφορετικά από σήμερα και μη προβλέψιμα.
Ποιές είναι οι σημερινές οδηγίες όσον αφορά τα ταξίδια;
Υπάρχουν διάφορες οδηγίες ανάλογα με τη χώρα προορισμού.
Το υψηλότερο επίπεδο (4 – Μην ταξιδεύετε) αφορά την Κίνα και το Ιράν.
Το επόμενο επίπεδο (3 – Ξανασκεφθείτε το ταξίδι) αφορά την Ιταλία με πάνω από 140 θανάτους από τον ιό και τη Νότια Κορέα με 30 θανάτους και πάνω από 5.000 κρούσματα.
Η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ είναι στο επίπεδο 2: Έχετε αυξημένη προσοχή. Στην Ιαπωνία έχουν αναφερθεί 300 κρούσματα και στο Χονγκ Κονγκ λίγο πάνω από 100.
Παρόμοιες είναι οι οδηγίες από το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων). Προειδοποιεί τον κόσμο να αποφύγει τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Κίνα, το Ιράν, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Μάλιστα προσθέτει ότι τα άτομα που ταξιδεύουν σ’ αυτές τις χώρες και είναι ηλικιωμένα ή έχουν χρόνιες παθήσεις (αναπνευστικές, διαβήτη, καρδιοπάθειες κλπ) είναι επικίνδυνο να παρουσιάσουν βαρειά νόσο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γενικά συμβουλεύει να αποφευχθούν οι περιορισμοί των ταξιδιών και των εμπορευμάτων σε χώρες με αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι περιορισμοί των ταξιδιών και της μεταφοράς εμπορευμάτων είναι αναποτελεσματική. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να στερήσουν την βοήθεια και την τεχνική υποστήριξη στις χώρες που θα την χρειαστούν, μπορεί να διακόψουν τις εργασίες και μπορεί να έχουν αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις προσβεβλημένες χώρες.
Τι γίνεται με τα ταξίδια στην ενδοχώρα (εσωτερικού);
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις ή τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας. Για τα άτομα υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες) καλό είναι να αποφεύγονται τα ταξίδια ει δυνατόν.
Αλλά εάν το ταξίδι για κάποιο λόγο είναι απαραίτητο, θα πρέπει να λαμβάνονται οι γνωστές προφυλάξεις: συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι επί 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον ή με αλκοολούχο διάλυμα, να αποφεύγεται η επαφή των χεριών στο πρόσωπο και παραμονή μακριά από πολυπληθείς χώρους όσο περισσότερο δυνατό.
Εάν δεν πάσχετε τότε δεν υπάρχει λόγος να φοράτε μάσκα διότι δεν θα σας προφυλάξει. Εάν η μάσκα δεν αλλάζει κάθε 20 λεπτά, γεμίζει υγρασία και χάνει την προστατευτική της ικανότητα. Μάσκες θα πρέπει να φοράνε όσοι πάσχουν για να μη μεταδώσουν τη νόσο στους υπόλοιπους.
Βιβλιογραφία
https://time.com/5794636/coronavirus-should-you-cancel-travel/