Είναι η θνητότητα από τον κορωνοϊό 3.4% όπως υπολόγισε ο Π.Ο.Υ.; Μάλλον είναι αρκετά μικρότερη

Ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 είναι ένας καινούργιος εχθρός κι έτσι συνεχώς μαθαίνουμε γύρω απ’ αυτόν νέα πράγματα. Είναι αναμενόμενο να κάνουμε συγκρίσεις με μια νόσο που ξέρουμε πολύ καλά από πολλά χρόνια: την εποχική γρίπη, η οποία προσβάλλει πολλά άτομα κάθε χρόνο, αλλά προκαλεί το θάνατο σε μόνο το 0.1% απ’ αυτούς κατά μέσο όρο.

Έτσι λοιπόν προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία όταν ο ΠΟΥ ανακοίνωσε αυτό το μήνα (Μάρτιο) ότι η COVID-19 έχει προκαλέσει το θάνατο στο 3.4% αυτών που έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της γρίπης, αλλά και από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό, που έδειχναν θνητότητα περίπου 2%.

Από τη στιγμή που άρχισε η έξαρση των κρουσμάτων, οι αριθμοί συνεχώς αλλάζουν και αυτό είναι φυσικό αφού πρόκειται για κάτι καινούργιο και τα ερευνητικά δεδομένα συνεχώς αυξάνονται. Γιατί λοιπόν ενδέχεται ο υπολογισμός της θνητότητας από τον ΠΟΥ να είναι υπερβολικός; Η εξήγηση είναι απλή: τα άτομα που έχουν ελαφρά μορφή της νόσου υποεκτιμώνται στην καταμέτρηση των κρουσμάτων, διότι είτε δεν πάσχουν τόσο σοβαρά ώστε να ζητήσουν ιατρική βοήθεια είτε θεωρούν ότι έχουν ένα απλό κρυολόγημα. Σύμφωνα με μια μελέτη, αρκετά άτομα μπορεί να προσβληθούν από τον κορωνοϊό χωρίς να παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μάλλον είναι μικρότερος από τον πραγματικό, αφού οι ελαφρές περιπτώσεις δεν αναφέρονται και έτσι η θνητότητα υπερεκτιμάται.

Για παράδειγμα, η θνητότητα στη Νότια Κορέα όπου έγιναν πάνω από 1100 εξετάσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους εκτιμήθηκε σε 0.1%. Γενικά οι χώρες οι οποίες έκαναν περισσότερες εξετάσεις για τον κορωνοϊό είχαν μικρότερα ποσοστά θανάτων από τις υπόλοιπες. Σε ελάχιστες απ’ αυτές τις χώρες η θνητότητα βρέθηκε μεγαλύτερη του 2%. Παρόλα αυτά η Ιταλία αποτέλεσε εξαίρεση. Με 638 εξετάσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων, η χώρα αναφέρει θνητότητα περίπου 4%. Παρότι οι λόγοι γι’ αυτή την εξαίρεση δεν είναι σαφείς, θα μπορούσε αυτή να αποδοθεί σε διαφορετική πολιτική της χώρας στη διενέργεια εξετάσεων, στο είδος της εξέτασης που χρησιμοποιεί ή σε κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει ειδικά σ’ αυτή τη χώρα.

Ακόμη και αν δεχτούμε το ποσοστό θανάτων του 3.4%, ο κορωνοϊός COVID-19 πλησιάζει περισσότερο προς τον ιό της γρίπης παρά προς τους άλλους δυο σοβαρούς κορωνοϊούς. Το σύνδρομο σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS) σκότωσε περίπου το 10% των ανθρώπων που νόσησαν, ενώ το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) ήταν ακόμη πιο θανατηφόρο σκοτώνοντας το 34% των ασθενών.

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη νόσο ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί πολύ λιγότερο φονική από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr