Ο κίνδυνος για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους οιασδήποτε αιτιολογίας ήταν μεγαλύτερος όταν μια σουλφονυλουρία προστέθηκε στη μετφορμίνη, σε σύγκριση με άλλες συνηθισμένες αντιδιαβητικές θεραπευτικές επιλογές, όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη της Δανίας.
Είναι γνωστό ότι η πρώτη θεραπευτική επιλογή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι η μετφορμίνη. Εάν χρειάζεται να προστεθεί ένα δεύτερο φάρμακο, υπάρχουν αρκετές ομάδες αντιδιαβητικών φαρμάκων ανάμεσα στις οποίες μπορεί να διαλέξει ο θεράπων ιατρός. Μια απ’ αυτές είναι οι σουλφονυλουρίες, οι οποίες όπως έχουν μειονεκτήματα, όπως υπογλυκαιμία, αύξηση του βάρους σώματος, πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Ορισμένοι ερευνητές από τη Δανία ανέλυσαν δεδομένα 20 ετών από άτομα με διαβήτη που ήταν υπό θεραπεία με διάφορες από τις προαναφερθείσες ομάδες αντιδιαβητικών φαρμάκων. Ο κύριος σκοπός της ανάλυσης ήταν η καταμέτρηση των σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, δηλαδή των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων μυοκαρδίου, των μη θανατηφόρων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, και των θανάτων από καρδιαγγειακά επεισόδια, η καταμέτρηση των σοβαρών υπογλυκαιμιών και των θανάτων οιασδήποτε αιτιολογίας. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 66.807 άτομα με διαβήτη που ήταν σε θεραπεία με μετφορμίνη σε συνδυασμό με άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Ο κίνδυνος για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια και θανάτους οιασδήποτε αιτιολογίας ήταν ο μεγαλύτερος στα άτομα που έπαιρναν συνδυασμό μετφορμίνης με κάποια σουλφονυλουρία, ενώ ο κίνδυνος για σοβαρές υπογλυκαιμίες ήταν μεγαλύτερος στα άτομα που έπαιρναν συνδυασμό μετφορμίνης με βασική ινσουλίνη. Ο μικρότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια παρουσιάστηκε σε όσους έπαιρναν θεραπευτικό σχήμα που περιλάμβανε ένα GLP-1 ανάλογο. Όσοι ασθενείς ήταν σε θεραπεία με συνδυασμό μετφορμίνης, αναστολέα συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης 2 (SGLT2 αναστολέα) και GLP-1 ανάλογο είχαν το μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν και τα 3 καταληκτικά σημεία της μελέτης.
Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα από τους συγγραφείς της μελέτης ήταν ότι οι σουλφονυλουρίες θα πρέπει να αποφεύγονται ως προσθήκη στη μετφορμίνη και θα πρέπει να προτιμώνται άλλες θεραπευτικές επιλογές. Επισημαίνουν βέβαια ότι η επιλογή ενός φαρμάκου στηρίζεται και σε άλλους παράγοντες, όπως το κόστος, η διαθεσιμότητα, οι προτιμήσεις των ασθενών κ.ά.
Βιβλιογραφία
Morten Hasselstrøm Jensen, Mads Kjolby, Ole Hejlesen, Poul Erik Jakobsen, Peter Vestergaard. Risk of Major Adverse Cardiovascular Events, Severe Hypoglycemia, and All-Cause Mortality for Widely Used Antihyperglycemic Dual and Triple Therapies for Type 2 Diabetes Management: A Cohort Study of All Danish Users. Diabetes Care 2020 Mar; dc192535.