Είναι πολύ πιθανό ο νέος κορωνοϊός να μην εκριζωθεί τελικά. Φαίνεται ότι θα επιστρέφει κατά ώσεις, όπως η γρίπη.
Είναι απίθανο ο νέος ιός να εξαφανιστεί με τον ίδιο τρόπο που έκανε ο ξάδελφός του SARS πριν από 17 χρόνια, καθώς μολύνει μερικούς ανθρώπους χωρίς να προκαλεί εμφανή συμπτώματα όπως πυρετό και αυτό εμποδίζει την πρόληψη της μετάδοσής του. Αυτοί οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού κυκλοφορούν και μεταδίδουν τον ιό σε άλλα άτομα.
Με το SARS, αυτοί που προσβάλλοντο από τον ιό παρουσίαζαν σοβαρή λοίμωξη. Αυτό οδηγούσε στην απομόνωσή τους με αποτέλεσμα τη διακοπή της μετάδοσης του ιού. Αντίθετα, στην Κίνα συνεχώς βρίσκονται καθημερινά δεκάδες ασυμπτωματικά κρούσματα από το νέο κορωνοϊό COVID-19, παρότι η χώρα έχει θέσει την επιδημία υπό έλεγχο.
Φαίνεται λοιπόν πολύ πιθανό ότι η επιδημία θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα επί μακρόν και τελικά θα αποκτήσει εποχική εμφάνιση. Μάλλον όλοι οι επιστήμονες παγκόσμια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί παρά τα παγκόσμια lockdowns που γονάτισαν όλες τις οικονομίες. Μερικοί πιστεύουν ότι καλό είναι να επιτραπεί η μετάδοση του ιού με ένα ελεγχόμενο τρόπο μέσω πληθυσμών νεότερης ηλικίας όπως π.χ. η Ινδία, ενώ άλλες χώρες όπως η Σουηδία δεν επέβαλαν καραντίνα στους πολίτες τους.
Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και περισσότεροι από 210.000 έχουν αποβιώσει μέχρι σήμερα.
Παρά τις ελπίδες μας ότι θα επιβραδυνθεί η μετάδοση του κορωνοϊού στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, όπου αναμένεται η έλευση του καλοκαιριού και η άνοδος της θερμοκρασίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα υλοποιηθεί.
Ο ιός είναι ευαίσθητος στις μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά αυτό ισχύει για θερμοκρασία 56 βαθμών Κελσίου επί 30 λεπτά. Αυτές είναι θερμοκρασίες που δεν είναι απαντώνται στο περιβάλλον. Επομένως, ακόμη και το καλοκαίρι, η πιθανότητα να εξαφανισθούν τα κρούσματα είναι εξαιρετικά μικρή, ιδιαιτέρως τη φετινή χρονιά που ο παγκόσμιος πληθυσμός ακόμη δεν έχει αναπτύξει ανοσία.