Οι νέες πρακτικές οδηγίες του American College of Physicians (ACP) συνιστούν να μην χρησιμοποιείται η χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, μόνες ή σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη για τον COVID-19 παρά μόνο σε κλινικές μελέτες.
Το ACP δημοσίευσε μια σειρά από πρακτικές οδηγίες που εξετάζουν εάν οι κλινικοί γιατροί πρέπει να χρησιμοποιούν χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη, μόνες ή σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη για την προφύλαξη ή τη θεραπεία του COVID-19. Το συμπέρασμα, που βασίστηκε σε μια συστηματική ανασκόπηση, ήταν ότι δεν πρέπει να την χρησιμοποιούν, λόγω αφενός των γνωστών παρενεργειών αλλά και λόγω έλλειψης ερευνητικών δεδομένων ότι ωφελεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες, στα πλαίσια μιας κλινικής μελέτης, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και που είναι θετικοί στο COVID-19, αφού ενημερώσουν και πάρουν τη συγκατάθεση των ασθενών.
Αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα απέτυχαν να βρουν όφελος από την υδροξυχλωροκίνη στην COVID-19. Μια αναδρομική ανάλυση 1.438 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη Νέα Υόρκη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA στις 11 Μαΐου, δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα σε ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη, και τα δύο φάρμακα μαζί ή κανένα φάρμακο. Η καρδιακή ανακοπή ήταν πολύ πιο πιθανή σε ασθενείς που έλαβαν και τα δύο φάρμακα μαζί από αυτούς που δεν έλαβαν κανένα. Μια μελέτη υδροξυχλωροκίνης σε νοσηλευόμενους Κινέζους ασθενείς με επίμονες αλλά ως επί το πλείστον ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις COVID-19 δεν βρήκε καμία σημαντική διαφορά στο ποσοστό αρνητικοποίησης των δειγμάτων κορωνοϊού μεταξύ 75 ασθενών τυχαιοποιημένων στο φάρμακο και 75 που δεν το έλαβαν, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν από το BMJ στις 14 Μαΐου. Ομοίως, δεν βρέθηκαν διαφορές στα αποτελέσματα μιας αναδρομικής μελέτης Γάλλων ασθενών με COVID-19 που χρειάζονταν οξυγόνο αλλά όχι μονάδα εντατικής θεραπείας, που δημοσιεύθηκε επίσης από το BMJ στις 14 Μαΐου. Η επιβίωση ήταν παρόμοια στους 84 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη εντός 48 ωρών από την εισαγωγή και τους 89 ασθενείς που δεν έλαβαν.