Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και που δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει συμπτώματα, μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε διάφορες επιφάνειες ενός δωματίου ξενοδοχείου, όπως σε μαξιλαροθήκες, σεντόνι και πάπλωμα, όπως αποκάλυψε μια πρόσφατη μελέτη.
Ο ιός μόλυνε διάφορες επιφάνειες σε λιγότερο από 24 ώρες, παρότι οι ασθενείς δεν είχαν εμφανίσει ακόμη συμπτώματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases. Οι συγγραφείς συμπέραναν ότι “οι προσυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν εύκολα να μολύνουν το περιβάλλον”.
Για να μελετήσουν την προσυμπτωματική μετάδοση του κορωνοϊού, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα που ελήφθησαν από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο είχαν τεθεί σε καραντίνα δυο Κινέζοι φοιτητές. Οι ασθενείς ήταν φοιτητές σε άλλη χώρα.
Όταν έφθασαν στην Κίνα, δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε συμπτώματα του COVID-19, αλλά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο για καραντίνα 14 ημερών. Κάθε πρωί και απόγευμα, το τοπικό ιατρικό προσωπικό μετρούσε τη θερμοκρασία του σώματός τους και εξέταζε εάν είχαν αναπτύξει συμπτώματα. Τη δεύτερη ημέρα, δεν είχαν ούτε πυρετό ούτε συμπτώματα. Παρόλα αυτά, εξετάστηκαν με PCR για τον κορωνοϊό και τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά. Τους έστειλαν σε τοπικό νοσοκομείο για θεραπεία και εξακολούθησαν να μην παρουσιάζουν συμπτώματα παρότι τα δείγματα από τη μύτη, πτυέλων και κοπράνων ήταν θετικά και περιείχαν υψηλά επίπεδα του SARS-CoV-2.
Μετά από δύο ημέρες στο νοσοκομείο, ο ασθενής Α εμφάνισε πυρετό και βήχα. Μέχρι την έκτη ημέρα, ο ασθενής Β παρουσίασε πυρετό και βήχα και η αξονική τομογραφία αποκάλυψε πνευμονικά διηθήματα.
Οι ερευνητές πήραν επιχρίσματα από τις επιφάνειες στα δύο δωμάτια του ξενοδοχείου των μαθητών τρεις ώρες μετά τη θετική εξέταση για κορωνοϊό. Πήραν δείγματα από τα μαξιλάρια και τα παπλώματα, τα σεντόνια και την πετσέτα, καθώς και τις λαβές της πόρτας και της βρύσης, το διακόπτη φωτός, το θερμόμετρο του δωματίου, το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, τη λαβή της πόρτας του μπάνιου και το κάθισμα της τουαλέτας. Οι μαθητές ήταν οι μόνοι που έμειναν πρόσφατα στο δωμάτιο, καθώς το ξενοδοχείο είχε κλείσει δυο μήνες πριν, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Για να προσθέσουν ένα συγκριτικό δείγμα στη μελέτη τους, οι επιστήμονες πήραν επίσης δείγματα από ένα άδειο δωμάτιο.
Από τα 11 δείγματα που συνέλεξαν από κάθε δωμάτιο (22 συνολικά), οκτώ ήταν θετικά για τον κορωνοϊό. Έξι ήταν από το δωμάτιο του ασθενούς Α: στο σεντόνι, στο πάπλωμα, στις μαξιλαροθήκες και στην πετσέτα. Η βρύση του δωματίου του ασθενούς Β ήταν θετική για τον κορωνοϊό, καθώς και η μαξιλαροθήκη. Τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες είχαν υψηλό ιικό φορτίο. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δείγματα από την αίθουσα σύγκρισης ήταν αρνητικά για το SARS-CoV-2.
Η παρατεταμένη επαφή με ένα αντικείμενο φάνηκε να οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης, καθώς ο ιός βρέθηκε σε ένα σεντόνι και στα μαξιλάρια, αλλά όχι στη λαβή της πόρτας και στο διακόπτη φωτός.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του σωστού χειρισμού και καθαρισμού των δυνητικά μολυσμένων κρεβατιών. Καλό είναι να μην ανακινούνται τα κλινοσκεπάσματα μετά το ξέστρωμα των κρεβατιών, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού. Τα δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα πρέπει να καθαρίζονται και να στεγνώνουν καλά για τον ίδιο λόγο.
Σε μια προηγούμενη μελέτη, φάνηκε ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει τις επιφάνειες ενός σπιτιού, αφού βρέθηκε στην κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Infectious Diseases.
Βιβλιογραφία
Jiang FC, Jiang XL, Wang ZG, Meng ZH, Shao SF, Anderson BD, et al. Detection of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 RNA on surfaces in quarantine rooms. Emerg Infect Dis. 2020 Sep
Xiao-Lin Jiang, et al. Transmission Potential of Asymptomatic and Paucisymptomatic Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Infections: A 3-Family Cluster Study in China. The Journal of Infectious Diseases, jiaa206, Published: 22 April 2020.