Δείγματα ορού που συλλέχθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την περίφημη μελέτη διατροφής DASH, δείχνουν ότι ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες διατροφικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ορισμένους δείκτες υποκλινικής καρδιακής βλάβης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα ορού που είχαν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων της μελέτης DASH. Σε αυτά τα δείγματα μέτρησαν τα αποτελέσματα που είχαν τρεις διαφορετικές δίαιτες στους ακόλουθους 3 βιοδείκτες: καρδιακή τροπονίνη υψηλής ευαισθησίας, ΝT νατριουρητικό πεπτίδιο (NT-proBNP) και υψηλής ευαισθησίας CRP. Οι δίαιτες που μελετήθηκαν ήταν η τυπική αμερικανική δίαιτα, μια δίαιτα με φρούτα και λαχανικά (που περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών) και η δίαιτα DASH (πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως επίσης και πλούσια σε φυτικές ίνες, πουλερικά, ψάρια, και ξηρούς καρπούς).
Όταν συγκρίθηκαν τα επίπεδα των βιοδεικτών κατά την έναρξη της μελέτης με εκείνα μετά από 8 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στις δυο δίαιτες με αυξημενα φρούτα και λαχανικά εμφάνισαν σημαντικές πτώσεις στους δύο πρώτους βιοδείκτες, αλλά όχι στην C-αντιδρώσα πρωτεϊνη.
Οι συντάκτες του συνοδευτικού editorial συνιστούν αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σε τουλάχιστον 10 μερίδες την ημέρα, ανεξάρτητα από την κατάσταση υγείας του εκάστοτε ατόμου.
Βιβλιογραφία
Stephen P. Juraschek, et al. Associations Between Dietary Patterns and Subclinical Cardiac Injury. Ann Intern Med. doi:10.7326/M20-0336
Ramon Estruch, Emilio Ros. Eat Even More Vegetables and Fruits to Protect Your Heart. Ann Intern Med. doi:10.7326/M20-2504