Από τις γυναίκες που παρουσίασαν σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, το 16% έχει αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 μετά από 16 χρόνια.
Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση αυξημένου σακχάρου αίματος που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, αλλά είναι πιο συχνό στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη μητέρα και το παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και μετά τον τοκετό. Μελλοντικά, οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η τάση που υπάρχει σήμερα οι γυναίκες να συλλαμβάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς και η αύξηση της παχυσαρκίας, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (T2DM) μετά τον διαβήτη κύησης. Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 20 μελετών σε αρκετές χώρες για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης (68.000 γυναίκες) σε σύγκριση με εκείνες που είχαν φυσιολογική γλυκόζη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (μάρτυρες, 1.300.000 γυναίκες).
Ο σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 ήταν 9,5 για γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Σε μια υποανάλυση επτά μελετών (μέση παρακολούθηση, 16 χρόνια), ο διαβήτης τύπου 2 διαγνώστηκε σε 16,2% των γυναικών με διαβήτη κύησης και 1,9% των μαρτύρων. Σε έξι μελέτες (μέση παρακολούθηση, 7 χρόνια), μεταξύ λευκών γυναικών, ο διαβήτης τύπου 2 διαγνώστηκε στο 9,9% αυτών με διαβήτη κύησης και 0,6% των μαρτύρων. Σε τέσσερις μελέτες (μέση παρακολούθηση, 6 χρόνια), μεταξύ μη λευκών γυναικών, ο διαβήτης τύπου 2 διαγνώστηκε στο 15,6% αυτών με διαβήτη κύησης και 2,0% των μαρτύρων.
Αν και είναι καλά γνωστό ότι το ιστορικό διαβήτη κύησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη μετέπειτα ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2, αυτή η μετα-ανάλυση παρέχει ακόμη πιο ακριβείς εκτιμήσεις για τον απόλυτο και το σχετικό κίνδυνο.
Για την πρόληψη του διαβήτη κύησης είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσοχή στη διατροφή και την άσκηση για τη βελτιστοποίηση του δείκτη μάζας σώματος πριν και μετά τη σύλληψη. Εάν όμως διαγνωστεί διαβήτης κύησης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ύπαρξη διαβήτη εντός 3 μηνών μετά τον τοκετό και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για τις γυναίκες με εμφάνισαν διαβήτη κύησης, ο θηλασμός, η άσκηση, η τροποποίηση της διατροφής και η θεραπεία με μετφορμίνη, όλα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Βιβλιογραφία
Vounzoulaki E et al. Progression to type 2 diabetes in women with a known history of gestational diabetes: Systematic review and meta-analysis. BMJ 2020 May 13; 369:m1361.