Ένα από τα πιο ύπουλα χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού είναι η ικανότητά του να εγκατασταθεί σε ανυποψίαστους ξενιστές που δεν δείχνουν κανένα σημάδι νόσου αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου στο Annals of Internal Medicine, ερευνητές στο Scripps Research Translational Institute εξέτασαν δεδομένα από 16 διαφορετικές ομάδες ασθενών με COVID-19 από όλο τον κόσμο για να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το πόσες περιπτώσεις κοροναϊού είναι πιθανό να ανιχνευθούν σε άτομα που μεταδίδουν τον ιό χωρίς να γνωρίζουν ποτέ ότι έχουν μολυνθεί. Το συμπέρασμά τους: τουλάχιστον, 30% και πιθανότερο 40% έως 45%.
Αυτή η λεγόμενη ασυμπτωματική μετάδοση είναι μοναδική για έναν αναπνευστικό ιό. Οι περισσότεροι ιοί προκαλούν συμπτώματα και νόσο μόλις μολύνουν τους ξενιστές τους. Ο SARS-CoV-2, ο κορωνοϊός που είναι υπεύθυνος για το COVID-19, είναι, ωστόσο, ιδιαίτερα ύπουλος επειδή μπορεί επίσης να μολύνει τους ξενιστές σιωπηλά και να τους χρησιμοποιεί ως πιόνια για την εξάπλωσή του. Το ποσοστό ασυμπτωματικών ατόμων που βρέθηκε είναι εξαιρετικά υψηλό. Αυτό σημαίνει ότι το εύρος των εκδηλώσεων του SARS-CoV-2 είναι από μηδενικά συμπτώματα έως θάνατο. Αυτό δεν μοιάζει καθόλου με οποιονδήποτε άλλο ιό ή μικροοργανισμό μέχρι τώρα.
Κάτι άλλο επίσης ανησυχητικό, είναι ότι ο ιός μπορεί να βλάψει τα ασυμπτωματικά άτομα με άλλους, σιωπηλούς τρόπους. Μεταξύ των 331 επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είχαν θετικά αποτελέσματα αλλά δεν είχαν συμπτώματα, σε 76 άτομα έγινε αξονική τομογραφία θώρακος και σχεδόν οι μισοί εμφάνισαν σημάδια βλάβης στους πνεύμονες που είναι χαρακτηριστικές της λοίμωξης από κορωνοϊό. Ενδεχομένως οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό χωρίς συμπτώματα, υφίστανται μια μεγάλη βλάβη στον οργανισμό τους χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται και από μια άλλη μικρή μελέτη στη Νότια Κορέα που μελέτησε 10 ασυμπτωματικούς ανθρώπους από μια ομάδα 139 ασθενών με COVID-19.
Συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα, ενισχύεται ο λόγος για τον οποίο πρέπει να φοράμε όλοι μάσκες – γιατί κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας. Δεν το γνωρίζει ούτε το ίδιο το άτομο αλλά και ούτε οι επαφές του.
Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας δεν διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά στην κατανόηση της ασυμπτωματικής νόσου. Υπάρχουν ερωτηματικά όπως: οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ισχυρό έναντι του ιού ή επειδή ο ιός που φέρουν είναι κάπως λιγότερο ισχυρός; Ή μήπως αυτοί οι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί επειδή έχουν ανοσία έναντι άλλων, πιο διαδεδομένων κορωνοϊών που είναι υπεύθυνοι για το κοινό κρυολόγημα και επομένως μπορεί ήδη να έχουν ήδη ένα επίπεδο προστασίας έναντι του SARS-CoV-2;
Ένα άλλο ερώτημα που εγείρουν αυτά τα δεδομένα είναι για πόσο διάστημα τα ασυμπτωματικά άτομα είναι μολυσματικά. Στις περιπτώσεις από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt φαίνεται ότι αυτά τα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις υποτιθέμενες 14 ημέρες, κάτι που θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στις πολιτικές δημόσιας υγείας που αφορούν το άνοιγμα των πόλεων με ασφάλεια. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους .
Βιβλιογραφία
Daniel P. Oran, Eric J. Topol. Prevalence of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infection. Ann Intern Med. doi:10.7326/M20-3012.
Min Cheol Chang, et al. Chest Computed Tomography Findings in Asymptomatic Patients with COVID-19. medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.09.20096370.