Και τα δύο φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες και μάλιστα ακόμη και απειλητικές για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες.
Ενώ οι συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης και της αζιθρομυκίνης συνεχίζονται, η προσοχή εστιάζεται επίσης στην ασφάλεια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για να συγκρίνουν τις καρδιαγγειακές ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη ή τον συνδυασμό τους έναντι των καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων δράσεων από όλα τα άλλα φάρμακα. Η βάση δεδομένων περιέχει> 21 εκατομμύρια αναφορές.
Οι ερευνητές εντόπισαν 76.822 καρδιαγγειακές αναφορές καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων δράσεων με την υδροξυχλωροκίνη, 89.692 με την αζιθρομυκίνη και 607 με το συνδυασμό των 2 φαρμάκων. Η υδροξυχλωροκίνη ήταν ο κύριος ύποπτος στο 28% των περιπτώσεων και η αζιθρομυκίνη στο 61% των περιπτώσεων. Υπήρχαν περισσότερες αναφορές παρατεταμένου διαστήματος QT και κοιλιακής ταχυκαρδίας για το κάθε φάρμακο ξεχωριστά από ό, τι για άλλα φάρμακα στη βάση δεδομένων. Η υδροξυχλωροκίνη συσχετίστηκε επίσης με διαταραχές αγωγιμότητας και με καρδιακή ανεπάρκεια. Τα φάρμακα δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με άλλες καρδιαγγειακές διαταραχές. Η αζιθρομυκίνη είχε περισσότερες αναφορές παρατεταμένου διαστήματος QT και κοιλιακής ταχυκαρδίας από την υδροξυχλωροκίνη, ενώ ο συνδυασμός των 2 φαρμάκων είχε περισσότερες αναφορές αυτών των καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων δράσεων από κάθε φάρμακο ξεχωριστά. Ο χρόνος έναρξης μιας καρδιαγγειακής ανεπιθύμητης ενέργειας ήταν 3 ημέρες με αζιθρομυκίνη και 51 ημέρες με υδροξυχλωροκίνη.
Αυτή η μεγάλη βάση δεδομένων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του κορωνοϊού. Ωστόσο, η βάση δεδομένων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της συχνότητας των παρενεργειών των φαρμάκων, επειδή δεν διαθέτει πληροφορίες για τον παρονομαστή, δηλαδή το σύνολο των ατόμων στα οποία χορηγήθηκαν τα φάρμακα αυτά. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα αυτά τα φάρμακα να προκαλέσουν αρρυθμίες, και μάλιστα ακόμη και απειλητικές για τη ζωή κοιλιακές αρρυθμίες.
Βιβλιογραφία
Nguyen LS et al. Cardiovascular toxicities associated with hydroxychloroquine and azithromycin: An analysis of the World Health Organization pharmacovigilance database. Circulation 2020 May 22