Οι ηλικιωμένοι με αθηροσκλήρωση που έχουν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους ομολόγους τους που κάνουν λίγη ή καθόλου άσκηση, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.
Εξετάστηκαν τα δεδομένα για 2.318 ασθενείς ηλικίας από 65 έως 84 ετών που υποβλήθηκαν σε εξέταση ασβεστίου των στεφανιαίων αγγείων (CAC) από το 1998 έως το 2016. Τη στιγμή της εξέτασης, οι ασθενείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με πόνο στο στήθος και άλλα καρδιακά συμπτώματα, παράγοντες καρδιακού κινδύνου, χρήση φαρμάκων και επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (βαθμολογήθηκαν σε κλίμακα από 0 έως 10, που αντιστοιχούν σε «κανένα» έως «πάντα»). Μετά από μέση παρακολούθηση 10,6 ετών, 533 ασθενείς (23%) είχαν πεθάνει. Η ετήσια θνησιμότητα για ολόκληρη την ομάδα συμμετεχόντων ήταν 2,3% ετησίως, με την υψηλότερη θνησιμότητα (2,9% ετησίως) μεταξύ ατόμων με τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και τη χαμηλότερη θνησιμότητα (1,7% ετησίως) μεταξύ εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας.
Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας δεν φαίνεται να μετέβαλαν την επιβίωση σε ασθενείς με χαμηλές βαθμολογίες CAC score (0-99). Ωστόσο, σε ασθενείς με μέτρια βαθμολογία CAC (100-399), ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες αυξήθηκε 2,07 φορές μεταξύ εκείνων με χαμηλή σωματική δραστηριότητα σε σύγκριση με ασθενείς με υψηλή σωματική δραστηριότητα. Σε ασθενείς με βαθμολογία CAC άνω των 400, η θνησιμότητα όλων των αιτιών αυξήθηκε 2,35 φορές για ασθενείς με χαμηλή έναντι υψηλής δραστηριότητας.
Η άσκηση δεν μειώνει την ποσότητα ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς των ασθενών και μειώνει τη μελλοντική θνησιμότητα μέσω ορισμένων καθιερωμένων μηχανισμών. Όταν οι άνθρωποι κάνουν εντελώς καθιστική ζωή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, φλεγμονή, υπέρταση, συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και απώλεια μυϊκής δύναμης και λειτουργικότητας. Η άσκηση κάνει το αντίθετο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Μεταξύ όλων των κλινικών παραμέτρων, η ηλικία και το μέγεθος της βαθμολογίας CAC ήταν οι πιο ισχυροί παράγοντες πρόβλεψης της θνησιμότητας, ακολουθούμενες από τη φυσική δραστηριότητα. Οι ασθενείς που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνους με τη χαμηλότερη δραστηριότητα να έχουν υπέρταση (40,5% έναντι 51%), παχυσαρκία (7,6% έναντι 25,6%), διαβήτη (5,6% έναντι 11,7%) ή να είναι καπνιστές (2,9 % έναντι 7,7%).
Τα ευρήματα υποστηρίζουν το ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.
Δεν είναι πλήρως κατανοητό μέσω ποιων μηχανισμών συσχετίζεται η άσκηση με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών, αλλά αναμένεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα των λιπιδίων και η φλεγμονή. Η άσκηση βελτιώνει αυτούς τους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με το μέγεθος των εναποθέσεων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, καθώς και με τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Βιβλιογραφία
Alan Rozanski, et al. Associations Among Self-reported Physical Activity, Coronary Artery Calcium Scores, and Mortality Risk in Older Adults. Mayo Clin Proc Inn Qual Out 2020;4(3):229-237