Μια πρόσφατη μετανάλυση επιβεβαιώνει ότι η έγκαιρη χορήγηση των αντιβιοτικών μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις.
Οι σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις συχνά απαιτούν γρήγορη έναρξη θεραπείας για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών από τη λοίμωξη. Σε μια μετανάλυση 37 μελετών παρατήρησης (ως επί το πλείστον αναδρομικών), συγκρίθηκε η καθυστέρηση (≈1 ημέρα) έναντι της μη καθυστέρησης στη χορήγηση της κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας μεταξύ 9.324 ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν με σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις. Αξιολογήθηκε επίσης η επίδραση του μεγέθους της καθυστέρησης σε 1.671 ασθενείς.
Η θνητότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη στους ασθενείς στους οποίους τα αντιβιοτικά δεν καθυστέρησαν σε σύγκριση με εκείνους στους οποίους τα αντιβιοτικά χορηγήθηκαν με καθυστέρηση (λόγος πιθανοτήτων: 0,6). Οι διαφορές στη θνητότητα παρέμειναν σημαντικές μεταξύ υποομάδων ασθενών με βακτηριαιμία (λόγος πιθανοτήτων: 0,5), gram-αρνητικών λοιμώξεων (λόγος πιθανοτήτων: 0,4) και μεγάλης σοβαρότητας της νόσου (βαθμολογία APACHE II> 15, λόγος πιθανοτήτων: 0,5). Μεταξύ των ασθενών που πέθαναν, καμία σημαντική επίδραση δεν αποδόθηκε στη διάρκεια της καθυστέρησης των αντιβιοτικών. Συγκρίνοντας τους ασθενείς που πέθαναν με εκείνους που επέζησαν, η διάρκεια της καθυστέρησης των αντιβιοτικών έτεινε προς την αύξηση της θνησιμότητας (λόγος πιθανοτήτων: 2,7, P = 0,09 [δεν φτάνει αρκετά στατιστικά σημαντική, πιθανώς λόγω μικρού μεγέθους δείγματος]).
Αυτή η μετανάλυση έχει τους συνηθισμένους περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένης της ετερογένειας των μελετών και των αποτελεσμάτων – που εμφανίζονται όταν οι ερευνητές προσπαθούν να συνδυάσουν μελέτες παρατήρησης (π.χ., οι ορισμοί της «καθυστέρησης» ποικίλλουν μεταξύ των μελετών). Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα υποστηρίζει ακόμη περισσότερο ότι οι ασθενείς με σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις πιθανώς επωφελούνται από την έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών.
Βιβλιογραφία
Zasowski EJ et al. A systematic review of the effect of delayed appropriate antibiotic treatment on the outcomes of patients with severe bacterial infections. Chest 2020 Sep; 158:929