Πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να δίνουν μεγάλο αγώνα σε κλινικό, ψυχικό και οικονομικό επίπεδο ακόμη και μετά το εξιτήριο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για τις απώτερες συνέπειες μετά το εξιτηριο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Πρόσφατα διεξήχθη μια μελέτη παρατήρησης που περιελάμβανε 1.250 ασθενείς με COVID-19 (μέση ηλικία 62 έτη, 52% μαύροι, μέση διάρκεια νοσηλείας 5 ημέρες) που πήραν εξιτήριο μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020 από 38 νοσοκομεία του Μίσιγκαν. Δεκατρία τοις εκατό αυτών των ασθενών νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και το 70% χρειάστηκε χορήγηση οξυγόνου κατά τη νοσηλεία. Στις 60 ημέρες μετά το εξιτήριο, συλλέχθηκαν διάφορα δεδομένα και έγινε επικοινωνία με 488 ασθενείς μέσω τηλεφώνου για να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές, οικονομικές και ψυχικές συνέπειες.
Μεταξύ όλων των ασθενών που πήραν εξιτήριο, το 7% πέθανε και το 15% χρειάστηκε νέα νοσηλεία.
Από τους ασθενείς που έγινε επικοινωνία μέσω τηλεφώνου:
- Το 20% δεν έτυχε κλινικής παρακολούθησης μετά το εξιτήριο.
- Το 33% είχε επίμονα συμπτώματα που σχετίζονταν με λοίμωξή τους και το 20% είχε καινούργια ή επιδεινούμενα συμπτώματα.
- Το 40% δεν επέστρεψε στην κανονική δραστηριότητα.
- Το 75% επηρεάστηκε ελαφρά ή μέτρια συναισθηματικά. Το 6% ζήτησε ψυχιατρική φροντίδα.
- Το 62% επηρεάστηκε ήπια ή μέτρια από οικονομικήα απόψεως, το 10% είχε εξαντλήσει το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους και το 6% δεν ήταν σε θέση να πληρώσει για τα απαραίτητα.
Μεταξύ εκείνων που εργαζόντουσαν πριν από τη λοίμωξη COVID-19, το 40% δεν μπόρεσε να επιστρέψοει στην εργασία, κυρίως για λόγους υγείας ή λόγω απώλειας της θλεσης εργασίας. Από αυτούς που μπόρεσαν να επιστρέψουν στη δουλειά, το 25% είχε μειωμένο ωράριο ή τροποιημένα καθήκοντα.
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η λοίμωξη COVID-19 δεν έχει μόνο σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία των ασθενών για πολύ καιρό μετά τη νοσηλεία, αλλά έχει επίσης σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Αν και αυτό δεν είναι ασυνήθιστο για οποιαδήποτε σοβαρή παρατεταμένη νόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ρόλο έχει ο φόβος για το άγνωστο και το επακόλουθο αδικαιολόγητο «στίγμα COVID-19», ιδιαίτερα σε σχέση με την ψυχική υγεία και τις οικονομικές συνέπειες.
Βιβλιογραφία
Chopra V et al. Sixty-day outcomes among patients hospitalized with COVID-19. Ann Intern Med 2020 Nov 11