Σε πρόσφατη μελέτη, τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης υπήρχαν σπανιότερα εάν οι ασθενείς εφάρμοζαν 5 αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD). Παρόλο που οι κλινικοί γιατροί συνήθως συνιστούν ορισμένες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής για την πρόληψη των συμπτωμάτων αυτών, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα από προοπτικές μελέτες γι’ αυτές τις συστάσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα της Μελέτης Υγείας των Νοσηλευτών για να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς μεταξύ των παραγόντων διατροφής και του τρόπου ζωής με τον κίνδυνο εμφάνισης των συμπτωμάτων παλινδρόμησης σε 43.000 γυναίκες (μέση ηλικία κατά την είσοδο στη μελέτη 52 έτη) που δεν είχαν παλινδρόμηση κατά την έναρξη της μελέτης.
Κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, 9.300 γυναίκες ανέφεραν νέα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Μετά την προσαρμογή για πολλές μεταβλητές, 5 παράγοντες κατά της παλινδρόμησης συσχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων παλινδρόμησης:
- Αποφυγή καπνίσματος,
- Λήψη λιγότερων από 2 φλιτζάνια καφέ, τσάι ή σόδα καθημερινά
- Μια «συνετή» δίαιτα (δηλαδή, αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, πουλερικών και δημητριακών ολικής αλέσεως)
- Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά
- Φυσιολογικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος <25 kg / m2).
Η προσήλωση σε περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κατά της παλινδρόμησης συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο συμπτωμάτων. Οι γυναίκες που τηρούσαν και τους 5 παράγοντες είχαν μόνο το μισό κίνδυνο για παλινδρόμηση, συγκριτικά προς τις γυναίκες που δεν τηρούσαν κανένα. Παρόμοια αποτελέσματα υπήρχαν και στις γυναίκες που έκαναν τακτική λήψη ανταγωνιστών της ισταμίνης-2 (H2) και αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PPIs).
Η προσήλωση στους παράγοντες του τρόπου ζωής κατά της παλινδρόμησης συσχετίστηκε με σαφώς μικρότερο κίνδυνο για συμπτώματα παλινδρόμησης στις γυναίκες – ακόμη και μεταξύ των χρηστών των ανταγωνιστών H2 και των PPI.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Στους ασθενείς που έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συστήνουν διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή καφέ, τσαγιού και σόδας, μια συνετή διατροφή, τακτική άσκηση και απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από το εάν παίρνουν φάρμακα κατά της παλινδρόμησης.
Βιβλιογραφία
Mehta RS et al. Association of diet and lifestyle with the risk of gastroesophageal reflux disease symptoms in US women. JAMA Intern Med 2021 Jan 4.