Η χορήγηση μονοθεραπείας με μοξιφλοξασίνη και ένα σχήμα συνδυασμού ενδοφλέβιων και από του στόματος αντιβιοτικών είχαν παρόμοια ποσοστά επιτυχίας στην αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας.
Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι φλεγμονή που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Με βάση τα ερευνητικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την τελευταία δεκαετία, κάποιες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες του 2020 συνιστούν το ενδεχόμενο αντιμετώπισης με χορήγηση αντιβιοτικών ως ασφαλή εναλλακτική λύση της χειρουργικής επέμβασης (σκωληκοειδεκτομής) για τη θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας χωρίς επιπλοκές (δηλαδή με απουσία λίθου της απόφυσης, διάτρησης ή αποστήματος). Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη θεραπεία αρχικά με ενδοφλέβια αντιβιοτικά και μετέπειτα με από του στόματος αντιβιοτικά. Ωστόσο, δεν υπήρχαν μελέτες για την αποτελεσματικότητα ενός αντιμικροβιακού σχήματος από του στόματος εξ αρχής.
Σε μια πρόσφατη ανοιχτή μελέτη, που διεξήχθη σε 9 φινλανδικά νοσοκομεία, 600 ενήλικες (μέση ηλικία 34 ετών) με απλή οξεία σκωληκοειδίτιδα που επιβεβαιώθηκε με αξονική τομογραφία τυχαιοποιήθηκαν σε μοξιφλοξασίνη από το στόμα (400 mg ημερησίως) για 7 ημέρες ή σε ενδοφλέβια ερταπενέμη για 2 ημέρες που συνεχίστηκε με από του στόματος λεβοφλοξασίνη συν μετρονιδαζόλη για 5 ημέρες. Και οι δύο θεραπείες πέτυχαν το πρωταρχικό τελικό σημείο (δηλαδή πάνω από το 65% των ασθενών πήραν εξιτήριο χωρίς χειρουργική επέμβαση και χωρίς υποτροπή για τουλάχιστον 1 έτος). Η μοξιφλοξασίνη είχε ποσοστό επιτυχίας 70% και το σχήμα ερταπενέμης και λεβοφλοξασίνης είχε 74%. Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν περίπου 1 ημέρα και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, η μοξιφλοξασίνη δεν έφθασε τα προκαθορισμένα κριτήρια ορίων αξιοπιστίας για «μη κατωτερότητα».
Παρόλο που το αποτέλεσμα με το στοματικό αντιβιοτικό δεν πληρούσε αρκετά τα στατιστικά κριτήρια για τη μη κατωτερότητα, τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη μονοθεραπεία με μοξιφλοξασίνη ως λογική επιλογή για ασθενείς με απλή σκωληκοειδίτιδα που επιθυμούν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης επίκαιρο, καθώς η αποφυγή της νοσηλείας κατά τη διάρκεια πανδημίας μπορεί να αποτρέψει την έκθεση στον κορωνοϊό και να διατηρήσει ελεύθερα κρεβάτια στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά πρέπει να ενημερώνονται ότι η πιθανότητα να χρειαστούν σκωληκοειδεκτομή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους είναι περίπου 30%.
Βιβλιογραφία
Sippola S et al. Effect of oral moxifloxacin vs intravenous ertapenem plus oral levofloxacin for treatment of uncomplicated acute appendicitis: The APPAC II randomized clinical trial. JAMA 2021 Jan 26; 325:353.
Di Saverio, S., Podda, M., De Simone, B. et al. Diagnosis and treatment of acute appendicitis: 2020 update of the WSES Jerusalem guidelines. World J Emerg Surg 15, 27 (2020).
Salminen P et al. Antibiotic therapy vs appendectomy for treatment of uncomplicated acute appendicitis: The APPAC randomized clinical trial. JAMA 2015 Jun 16; 313:2340.
Livingston E and Vons C. Treating appendicitis without surgery. JAMA 2015 Jun 16; 313:2327.