Διαταραχή μνήμης στους ηλικιωμένους: από ποιές καταστάσεις προκαλείται

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που έχουν διαταραχές της μνήμης μπορεί να έχουν νόσο Alzheimer ή μπορεί να έχουν μια άλλη πάθηση με παρόμοια συμπτώματα.

Η άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μείωση των διανοητικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της γλώσσας και της λογικής σκέψης, που είναι αρκετά σοβαρή για να επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Όταν τα ηλικιωμένα άτομα αρχίζουν να έχουν αυτά τα είδη συμπτωμάτων, συχνά ανησυχούν για τη νόσο του Alzheimer. Η νόσος του Alzheimer είναι μια μορφή νευροεκφυλιστικής άνοιας που σημαίνει ότι υπάρχει απώλεια εγκεφαλικού ιστού και η άνοια δεν είναι αναστρέψιμη. Η αγγειακή άνοια είναι ένας άλλος τύπος, που προκαλείται από την κακή ροή του αίματος στον εγκέφαλο, και επίσης δεν είναι αναστρέψιμη. Η άνοια είτε από τη νόσο του Alzheimer είτε αγγειακής αιτολογίας μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο.

Ποιες άλλες καταστάσεις έχουν παρόμοια εικόνα με τη νευροεκφυλιστική άνοια;

Πολλές άλλες καταστάσεις εκτός από τη νόσο του Alzheimer ή την αγγειακή άνοια μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη, τη γλώσσα και τη λογική σκέψη ενός ατόμου. Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να είναι προσωρινές και άλλες μόνιμες.

Όταν ένα άτομο αξιολογείται για προβλήματα μνήμης ή προβλήματα που σχετίζονται με το να μην σκέφτεται ξεκάθαρα, μια σειρά από καταστάσεις πρέπει να εξετάζονται ως η πιθανή αιτία. Το παραλήρημα (delirium) είναι μία αιτία και μπορεί να σχετίζεται με παρενέργειες φαρμάκων, χρήση ναρκωτικών, τοξικές ουσίες, ενδοκρινικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός ή μεταβολικά προβλήματα όπως η υπονατριαιμία.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες φαρμάκων, η απώλεια ακοής και όρασης, οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και η θειαμίνη, η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ, ο υδροκέφαλος φυσιολογικής πίεσης, οι χρόνιες λοιμώξεις όπως η νευροσύφιλη ή το HIV / AIDS, οι όγκοι εγκεφάλου, το υποσκληρίδιο αιμάτωμα από κάκωση, η αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα και οι αγγειίτιδες εγκεφάλου.

Αξιολόγηση για άνοια και τις αναστρέψιμες αιτίες της άνοιας

Στους ασθενείς που αξιολογούνται για διαταραχή της μνήμης και δυσχέρειες με τη γλώσσα και τη λογική σκέψη τίθενται ερωτήσεις σχετικά με το πότε παρατήρησαν για πρώτη φορά τα συμπτώματά τους, πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα και πώς αυτά επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Με την άδεια του ασθενούς, ο κλινικός γιατρός μπορεί να ρωτήσει την οικογένεια και τους φίλους του για το τι έχουν παρατηρήσει σχετικά με τη μνήμη, την ομιλία και τη σκέψη του ασθενούς. Εξετάζεται λεπτομερώς η χρήση όλων των φαρμάκων για να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Πρέπει να γίνουν εξετάσεις για κατάθλιψη, όπως και προφορικές και γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας του ασθενούς. Μπορούν να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις και απεικόνιση του εγκεφάλου. Οι ασθενείς μπορούν επίσης να παραπεμφθούν για αξιολόγηση της ακοής, της όρασης, για νευροψυχιατρική εκτίμηση ή αξιολόγηση.

Υπάρχει θεραπεία;

Τα συμπτώματα της απώλειας μνήμης και της δυσκολίας με τη γλώσσα και τη λογική σκέψη οφείλονται συχνά σε νευροεκφυλιστική άνοια, όπως η νόσος του Alzheimer και η αγγειακή άνοια, οι οποίες είναι συχνές και δεν έχουν αποτελεσματική θεραπεία. Υπάρχουν όμως αναστρέψιμες αιτίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν και θα πρέπει πάντα να εξετάζονται σε ασθενείς με αυτά τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντικαταθλιπτικά, η έλλειψη βιταμίνης Β12 και ο υποθυρεοειδισμός μπορούν να αντιμετωπισθούν εύκολα με τη χορήγηση της βιταμίνης ή της ορμόνης (θυροξίνη) που είναι σε έλλειψη, ενώ οι διαταραχές όρασης και ακοής μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα γυαλιά και ακουστικά βαρηκοΐας. Δεν πρέπει ποτέ να καταδικαστεί ένας ηλικιωμένος ασθενής με διαταραχές μνήμης ότι έχει νόσο Alzheimer ή άλλη νευροεκφυλιστική άνοια χωρίς πρώτα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιας αναστρέψιμης αιτίας άνοιας.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr