Οι ασθενείς που έχασαν βάρος με σεμαγλουτίδη και οι οποίοι εξακολούθησαν να παίρνουν το φάρμακο, συνέχισαν να χάνουν βάρος, ενώ εκείνοι που άλλαξαν σε εικονικό φάρμακο (placebo) ανέκτησαν μεγάλο μέρος από τα κιλά που είχαν χάσει, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA.
Περίπου 800 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος: ≥30 ή ≥27 με συννοσηρότητες σχετικές με το αυξημένο βάρος σώματος) αλλά χωρίς διαβήτη, έλαβαν υποδόρια σεμαγλουτίδη επί 20 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο το 11% του σωματικού τους βάρους.
Στη συνέχεια, οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν είτε να συνεχίσουν τη σεμαγλουτίδη είτε να αλλάξουν σε εικονικό φάρμακο μέχρι την εβδομάδα 68 (όλοι οι ασθενείς έλαβαν επίσης οδηγίες για αλλαγή του τρόπου ζωής). Τα άτομα που συνέχισαν τη σεμαγλουτίδη έχασαν ένα επιπλέον 8% του σωματικού βάρους τους, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου αύξησε το βάρος της κατά 7%. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό σύστημα ήταν πιο συχνές με τη σεμαγλουτίδη (42% έναντι 26% των ατόμων που πήραν εικονικό φάρμακο).
Δεδομένης της μέτριας αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών θεραπειών για την παχυσαρκία που είναι μέχρι σήμερα εγκεκριμένες, η σεμαγλουτίδη μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της φαρμακευτικής θεραπείας και της βαριατρικής χειρουργικής.
Βιβλιογραφία
Rubino D, Abrahamsson N, Davies M, et al. Effect of Continued Weekly Subcutaneous Semaglutide vs Placebo on Weight Loss Maintenance in Adults With Overweight or Obesity: The STEP 4 Randomized Clinical Trial. JAMA. Published online March 23, 2021.