Μια τυχαιοποιημένη μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά μεταξύ αυτών των δύο δόσεων ως προς την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια.
Για τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων με ασπιρίνη, ποια είναι η προτιμώμενη δόση μεταξύ 81 mg και 325 mg; Σε πρόσφατη μελέτη, 15.000 ασθενείς με ιστορικό αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν για να λαμβάνουν μία από αυτές τις δύο δόσεις καθημερινά. Η μελέτη διεξήχθη μέσω ενός εθνικού δικτύου κλινικής έρευνας στο οποίο η πρόσληψη, η συλλογή δεδομένων και η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά ή μέσω τηλεφώνου. Οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες να αγοράσουν οι ίδιοι την συνιστώμενη ασπιρίνη.
Κατά τη διάμεση παρακολούθηση των 26 μηνών, δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ομάδων στη συχνότητα εμφάνισης του πρωτογενούς καταληκτικού σημείου (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο όλων των αιτιών) ή την ανάγκη νοσηλείας για σοβαρή αιμορραγία. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 41% των ασθενών στους οποίους αρχικά χορηγήθηκε δόση 325 mg άλλαξε στα 81 mg και το 7% αυτών που άρχισαν στα 81 mg άλλαξαν στα 325 mg.
Αυτή η μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά μεταξύ 81 mg και 325 mg ασπιρίνης όσον αφορλά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Αν και είναι μια αξιοσημείωτη, σχετικά φτηνή και πραγματική μελέτη, τα αποτελέσματα δεν είναι καθοριστικά, δεδομένου του αριθμού των ασθενών που άλλαξαν από 325 έως 81 mg (για αδιευκρίνιστους λόγους). Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν οι μη θανατηφόρες παρενέργειες της ασπιρίνης που μπορεί να είναι σημαντικές για τους ασθενείς (π.χ. αυτόματες εκχυμώσεις, δυσπεπτικά ενοχλήματα). Προς το παρόν, παραμένει η δόση που προτιμάται από τις περισσότερες αρχές των ΗΠΑ, δηλαδή τα 81 mg.
Βιβλιογραφία
Jones WS et al. Comparative effectiveness of aspirin dosing in cardiovascular disease. N Engl J Med 2021 May 15.