Πολλοί ασθενείς μου με ρωτούν για το εάν πρέπει να κάνουν εξέταση αντισωμάτων Covid-19. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους οποίους, παρότι έκαναν τον πλήρη εμβολιασμό μήνες πιο πριν, τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.
Και τότε δημιουργούνται διάφορα ερωτηματικά. Χρειάζεται αναμνηστική δόση; Αν ναι, πώς θα την κάνει αφού δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα; Θα πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους ευάλωτο στον κορωνοϊό; Ή μήπως απλά δεν ήταν αξιόπιστο το αποτέλεσμα των αντισωμάτων; Ποια η σημασία των ψηλών ή χαμηλών τίτλων αντισωμάτων;
Η συμβουλή μου σε αυτούς τους ανθρώπους είναι να μην έχουν καμία ανησυχία. Τα εγκεκριμένα εμβόλια για την Covid-19 έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια δεν έχουν 100% αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να τρέχουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων Covid-19. Και έτσι, αυτό το προϊόν, δηλαδή το τεστ αντισωμάτων, που δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι τώρα στην πανδημία, έχει αρχίσει να γίνεται περιζήτητο.
Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή έρευνα για να υποστηριχθεί η ιδέα ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων αντισωμάτων ενός ατόμου μετά από το εμβόλιο βοηθούν να φανεί εάν το εμβόλιο λειτουργεί. Και το FDA έχει δηλώσει ότι καλό θα είναι να μην διαφημίζονται ακόμη αυτές οι εξετάσεις.
Ενώ ένα θετικό αποτέλεσμα εξέτασης αντισωμάτων μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να είχαν πάθει λοίμωξη SARS-CoV-2, απαιτείται περισσότερη έρευνα στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, σύμφωνα με το FDA. Η ιατρική κοινότητα δεν πρέπει να βασίζεται στις εξετάσεις αντισωμάτων ως μέσο αξιολόγησης της ανοσίας στον ιό, ειδικά μετά από το εμβόλιο Covid-19.
Οι εξετάσεις αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο αναπτύχθηκαν για τη μέτρηση της πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό, αντί για την απόκριση στο εμβόλιο. Δεν μπορούν να διαπιστώσουν με αξιοπιστία εάν ένα άτομο έχει προστατευτική ανοσία έναντι της Covid-19. Ενώ μετρούν τίτλους αντισωμάτων, δηλαδή τις προστατευτικές πρωτεΐνες που παράγει το σώμα μας μετά τη διέγερση του ανοσοποιητικού απο τα εμβόλια, ένας εμβολιασμός μπορεί να παρέχει προστασία μέσω και άλλων μηχανισμών, όπως τα Τ λεμφοκύτταρα. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα από το γεγονός ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια ποσότητα ή ποιος τίτλος αντισωμάτων μεταφράζεται σε προστασία από τον κορωνοϊό. Διαφορετικές εξετάσεις, εν τω μεταξύ, μετρούν διαφορετικές πτυχές της λοίμωξης που ενδέχεται να μην μεταφράζονται στο εμβόλιο που έλαβε ένα άτομο.
Πραγματικά ανησυχώ για τους ανθρώπους που μπορεί να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους με βάση παραπλανητικά δεδομένα. Κάποιος μπορεί να αποφασίσει να μην επιστρέψει στη δουλειά, για παράδειγμα, εάν πιστεύει ότι το εμβόλιό του δεν έχει προκαλέσει επαρκή προστασία ή μπορεί να σταματήσει πρόωρα όλες τις προφυλάξεις εάν τα αποτελέσματα υποδηλώνουν το αντίθετο. Ενώ το CDC έχει πει ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να επιστρέψουν στις προ-πανδημικές δραστηριότητες χωρίς μάσκα ή χωρίς απόσταση 2 μέτρων, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούμε ότι η συνέχιση των προστατευτικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας ή η αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων εξακολουθεί να έχει νόημα σε ορισμένες καταστάσεις, ειδικά σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλά. Το βασικό μήνυμα εδώ είναι να μην λαμβάνετε αποφάσεις για τη ζωή σας με βάση το τεστ αντισωμάτων.
Ένα άλλο ερώτημα είναι ποια εξέταση αντισωμάτων πρόκειται να κάνετε. Ορισμένες εξετάσεις, για παράδειγμα, μετρούν αντισώματα κατά της νουκλεοκαψιδικής πρωτεΐνης, ένα συγκεκριμένο δομικό μέρος του ιού. Ωστόσο, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προκαλούν ανοσοαπόκριση μόνο στην ακίδα πρωτεΐνης του ιού, η οποία θα απαιτούσε διαφορετικό είδος εξέτασης. Ένα τεστ αντισώματος νουκλεοκαψιδίου μπορεί να αποδειχθεί θετικό εάν είχατε νοσήσει από Covid, αλλά όχι εάν είχατε εμβολιαστεί.
Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερα ερευνητικά δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα.