Μια νέα μη επεμβατική εξέταση microRNA έχει τη δυνατότητα να βάζει τη διάγνωση στην οξεία μυοκαρδίτιδα.
Η οξεία μυοκαρδίτιδα παραμένει μια δύσκολη διάγνωση, ακόμη και με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς (MRI) και βιοψίας του μυοκαρδίου (MB). Σε ένα μοντέλο μυοκαρδίτιδας ποντικών, οι ερευνητές εντόπισαν στην κυκλοφορία του αίματος ένα νέο μικροRΝΑ προερχόμενο από τα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα, το οποίο φάνηκε να διακρίνει τη μυοκαρδίτιδα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΜΙ). Στη συνέχεια ταυτοποίησαν το ανθρώπινο ομόλογο και εξέτασαν και μέτρησαν την έκφρασή του στο πλάσμα ασθενών με μυοκαρδίτιδα (n = 42), στο πλάσμα ασθενών με έμφραγμα (n = 90) αλλά και σε φυσιολογικούς μάρτυρες (n = 80).
Το microRNA μπόρεσε να διακρίνει τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας από το έμφραγμα με εξαιρετική ακρίβεια, αν και τα επίπεδα του microRNA παρουσίαζαν μεγάλο εύρος διακύμανσης στους ασθενείς που είχαν μυοκαρδίτιδα. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το κλάσμα εξώθησης και την τροπονίνη στον ορό η εξέταση αυτή διατήρησε τη διαγνωστική προγνωστική σημασία της. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν επίσης σε τέσσερις επιπλέον ομάδες ασθενών με μυοκαρδίτιδα και σε διάφορες καταστάσεις σύγκρισης.
Τα MicroRNAs εμφανίζονται ως πολύ υποσχόμενα σαν διαγνωστικό εργαλείο για τη μυοκαρδίτιδα. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα αυτής της μελέτης είναι η επιβεβαίωση του microRNA σε 4 διαφορετικές ομάδες. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, η τεχνική θα πρέπει να ελεγχθεί έναντι άλλων καρδιακών παθήσεων όπως η διατατική καρδιομυοπάθεια, και απομένει να εξηγηθεί το μεγάλο εύρος διακύμανσης των επιπέδων στον ορό. Παρ ‘όλα αυτά, εάν επιβεβαιωθεί περαιτέρω ως διαγνωστικό εργαλείο, θα αποτελέσει ένα μεγάλο εργαλείο για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας, δεδομένου του κινδύνου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, όπως η βιοψία μυοκαρδίου και της έλλειψης της μαγνητικής τομογραφίας από πολλά νοσοκομεία.
Βιβλιογραφία
Blanco-Domínguez R et al. A novel circulating MicroRNA for the detection of acute myocarditis. N Engl J Med 2021 May 27; 384:2014