Η μελατονίνη μπορεί να μειώσει τη νεφροτοξικότητα της βανκομυκίνης μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στα εγγύς σωληναριακά κύτταρα.
Η βανκομυκίνη είναι καθιερωμένη από καιρό ως ένα ισχυρό αντιβιοτικό έναντι θετικών κατά gram λοιμώξεων, ιδιαίτερα των ανθεκτικών στη μεθικιλλίνη σταφυλοκόκκων Staphylococcus aureus (MRSA). Ενώ η νεφροτοξικότητα που σχετίζεται με τη βανκομυκίνη είναι ασυνήθιστη, η αύξηση της χρήσης και οι πιο επιθετικές στρατηγικές δοσολογίας τα τελευταία 20 χρόνια (που οφείλονται εν μέρει σε μολύνσεις από MRSA που αποκτήθηκαν από την κοινότητα) έχουν προκαλέσει αύξηση της οξείας νεφρικής βλάβης (AKI). Η AKI που προκαλείται από τη βανκομυκίνη μπορεί να προκαλείται από οξειδωτικό στρες στα εγγύς σωληναριακά κύτταρα, τα οποία είναι πολύ ενεργά μεταβολικά. Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί η μελατονίνη να προστατεύσει από τέτοια AKI;
Οι Hong et al εξέτασαν τη συχνότητα εμφάνισης AKI (ορίζεται από την απόλυτη αύξηση της κρεατινίνης στον ορό> 0,3 mg / dL ή> 50% αύξηση σε σχέση με την αρχική τιμή) σε μια αναδρομική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 303 νοσηλευόμενοι ενήλικες (αρχική κάθαρση κρεατινίνης> 30 mL / min) που έλαβαν ≥3 δόσεις βανκομυκίνης με ή χωρίς μελατονίνη. Οι ομάδες ήταν παρόμοιες σε σχέση με την ταυτόχρονη χρήση πιπερακιλλίνης-ταζομπακτάμης (Ρ / Τ), μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, διουρητικών της αγκύλης, αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου ή αναστολέων του υποδοχέα αγγειοτενσίνης.
Η συχνότητα εμφάνισης βακτηριαιμίας ή σήψης ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα μελατονίνης από την ομάδα ελέγχου (37,6% έναντι 25,2%). Η ανάλυση έδειξε ότι οι παράγοντες κινδύνου για την AKI περιελάμβαναν ταυτόχρονη χρήση πιπερακιλλίνης-ταζομπακτάμης P / T, AUC βανκομυκίνης> 600 mg-hr / L, δείκτη Charlson> 3, διουρητικά της αγκύλης και εισαγωγή στη ΜΕΘ. Η χρήση μελατονίνης ήταν νεφροπροστατευτική. Στην ανάλυση που ελέγχει την AUC της βανκομυκίνης, την αρχική κάθαρση κρεατινίνης και την εισαγωγή ICU, η χρήση μελατονίνης συσχετίστηκε με μείωση κατά 63% στην AKI (P = 0,04).
Παρά το μικρό της μέγεθος, αυτή η μελέτη επισημαίνει ένα δυνητικά μεγάλο όφελος της μελατονίνης (μια ασφαλής και σχετικά φθηνή παρέμβαση) στη μείωση του κινδύνου για την οξεία νεφρική βλάβη από τη βανκομυκίνη, αποτέλεσμα που πιθανώς βασίζεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της μελατονίνης. Δεδομένης της ολοένα συχνότερης χρήσης της βανκομυκίνης στο νοσοκομείο – συχνά με ταυτόχρονες νεφροτοξικές ουσίες, όπως οι λιπόφιλες β-λακτάμες που συσσωρεύονται στα εγγύς νεφρικά σωληναριακά κύτταρα, ενδεχομένως ενισχύοντας τα οξειδωτικά αποτελέσματα της βανκομυκίνης – η χρήση μελατονίνης ως νεφροπροστατευτική στρατηγική απαιτεί περαιτέρω μελέτη.
Βιβλιογραφία
Hong TS et al. Reno-protective effects of melatonin against vancomycin-related acute kidney injury in hospitalized patients: A retrospective cohort study. Antimicrob Agents Chemother 2021 Jun 21; AAC0046221