Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκεται σε ύφεση εάν έχουν επίπεδο HbA1c κάτω από 6,5% τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διακοπή των αντιδιαβητικών φαρμάκων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση συναίνεσης.
Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συγκάλεσε μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για να προτείνει ονοματολογία και αρχές για τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης στο φυσιολογικό εύρος σε ασθενείς με διαβήτη, είτε αυθόρμητα είτε μετά από ιατρικές παρεμβάσεις. Ο στόχος της έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε από κοινού στις 30 Αυγούστου από τη Diabetologia και το Diabetes Care, ήταν να θέσει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει στην ενημέρωση των μελλοντικών κλινικών οδηγιών. Δεν στόχευε στον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών θεραπείας ή στην προώθηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων.
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων πρότεινε την «ύφεση» (remission) ως τον καταλληλότερο όρο για να περιγράψει τα εμμένοντα βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης και διατύπωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό κριτήριο ένα επίπεδο HbA1c κάτω από 6,5% που μετρήθηκε τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την διακοπή των αντιδιαβητικών φαρμάκων. Εάν η HbA1c είναι αναξιόπιστος δείκτης του χρόνιου γλυκαιμικού ελέγχου σε έναν συγκεκριμένο ασθενή, η ομάδα πρότεινε εναλλακτικά κριτήρια για επίπεδα γλυκόζης νηστείας κάτω από 126 mg/dL (<7,0 mmol/L) ή εκτιμώμενο επίπεδο HbA1c μικρότερο από 6,5 % που υπολογίζεται από τις τιμές συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης. Η ανταπόκριση στη μεταβολική χειρουργική μπορεί να αξιολογηθεί τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διαδικασία και τρεις μήνες μετά την απόσυρση οποιασδήποτε φαρμακοθεραπείας, ενώ η ανταπόκριση στις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορεί να αξιολογηθεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έναρξη των παρεμβάσεων και τρεις μήνες μετά την απόσυρση οποιασδήποτε φαρμακοθεραπείας.
Η ομάδα σημείωσε επίσης ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε ύφεση θα πρέπει να παρακολουθούνται για υποτροπή και πρότειναν να γίνεται HbA1c ή άλλος έλεγχος τουλάχιστον ετησίως. Απαιτείται συνεχής προσοχή στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πρέπει να αποφεύγεται η φαρμακοθεραπεία για άλλες καταστάσεις με παράγοντες που είναι γνωστό ότι προάγουν την υπεργλυκαιμία, ιδιαίτερα τα γλυκοκορτικοειδή και ορισμένα αντιψυχωσικά φάρμακα, αναφέρεται στην έκθεση. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων ζήτησε πρόσθετη έρευνα για την επικύρωση επιπέδου HbA1c κάτω από 6,5% ως κριτήριο για την ύφεση, καθώς και για τον χρόνο των γλυκαιμικών μετρήσεων. Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις της μετφορμίνης και άλλων φαρμάκων μόλις διαπιστωθεί η ύφεση, η αξιολόγηση των μη γλυκαιμικών μέτρων κατά τη διάρκεια της ύφεσης, η διάρκεια της ύφεσης, η τεκμηρίωση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τους ασθενείς και τους κλινικούς ιατρούς, ανέφερε η επιτροπή.
Βιβλιογραφία
Matthew C. Riddle, et al. Consensus Report: Definition and Interpretation of Remission in Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2021 Aug; dci210034.