Επειδή ο επιπολασμός της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) είναι υψηλός στον γενικό πληθυσμό, η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία συγκάλεσε μια πολυεπιστημονική ομάδα για να αναπτύξει μια αλγοριθμική «οδό κλινικής φροντίδας» για τη NAFLD που απευθύνεται σε κλινικούς γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Βασικά σημεία
Προσδιορίστε τους ασθενείς «σε κίνδυνο», οι οποίοι εμπίπτουν σε αυτές τις τρεις ομάδες: (1) διαβήτη τύπου 2. (2) δύο ή περισσότερους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου (δηλαδή κεντρική παχυσαρκία, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη, υπέρταση, προδιαβήτης). και (3) τυχαία εύρεση στεάτωσης στην απεικόνιση ή υψηλή αλανίνη ή ασπαρτική τρανσαμινάση (ALT ή AST) σε εργαστηριακές εξετάσεις.
Ελέγξτε τους ασθενείς σε κίνδυνο για χρήση αλκοόλ και ελέγξτε τα επίπεδα ALT και AST (αν δεν έχουν ήδη ελεγχθεί). Οι ασθενείς με αυξημένη ALT ή AST θα πρέπει να ελέγχονται για άλλες ηπατικές παθήσεις, ιδιαίτερα για ηπατίτιδα Β και C.
Εξετάστε μη επεμβατικά για κλινικά σημαντική ίνωση, χρησιμοποιώντας το σκορ FIB-4. Η βαθμολογία FIB-4 προέρχεται από την ηλικία, τα επίπεδα ALT και AST και τον αριθμό των αιμοπεταλίων και μπορεί να υπολογιστεί με αριθμομηχανές ή σε διάφορους ιστότοπους π.χ. https://www.mdcalc.com/fibrosis-4-fib-4-index-liver-fibrosis#next-steps.
Οι ασθενείς με βαθμολογίες FIB-4 χαμηλού κινδύνου (<1,3) μπορούν να παρακολουθούνται τακτικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Όσοι έχουν σκορ FIB-4 υψηλού κινδύνου (>2,67) θα πρέπει να παραπέμπονται σε ηπατολόγο.
Οι ασθενείς με σκορ FIB-4 μεσαίου κινδύνου (1,3–2,67) θα πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση της ηπατικής ελαστικότητας (π.χ., χρησιμοποιώντας μια συσκευή ελαστογραφίας όπως το FibroScan).
Ασθενείς με ηπατική ελαστιότητα χαμηλού κινδύνου (<8 kPa) μπορούν να παρακολουθούνται τακτικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Όσοι έχουν ελαστικότητα ενδιάμεσου κινδύνου (8–12 kPa) ή υψηλού κινδύνου (>12 kPa) θα πρέπει να παραπέμπονται σε ηπατολόγο. Ωστόσο, η οδός επιτρέπει επίσης την παρακολούθηση ασθενών μεσαίου κινδύνου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Το έγγραφο περιλαμβάνει μια λεπτομερή συζήτηση της παρέμβασης στον τρόπο ζωής και των φαρμακευτικών θεραπειών για ασθενείς με NAFLD και NASH (μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα). Συνιστάται η μεσογειακή διατροφή. Κανένα φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία του NASH, αλλά αρκετοί παράγοντες (βιταμίνη Ε, πιογλιταζόνη και GLP-1 ανάλογα μπορούν να ληφθούν υπόψη σε ορισμένες υποομάδες ασθενών.
Αυτό το άρθρο «μονοπάτι φροντίδας» αξίζει να διαβαστεί από τους κλινικούς ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι 8 σελίδες του (εξαιρουμένων των παραπομπών) περιλαμβάνουν εύκολους στην παρακολούθηση αλγόριθμους και συνοπτικές, ξεκάθαρα γραπτές συζητήσεις για το σκεπτικό για κάθε βήμα. Για τις περιοχές αβεβαιότητας, οι συγγραφείς επιτρέπουν την κοινή λήψη αποφάσεων που ενσωματώνει τις προτιμήσεις των ασθενών. Ένα σημείο που δεν αναφέρεται είναι ότι η διαβούλευση με έναν ηπατολόγο μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμη σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.
Βιβλιογραφία
Kanwal F et al. Clinical care pathway for the risk stratification and management of patients with nonalcoholic fatty liver disease. Gastroenterology 2021 Nov; 161:1657.