300 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Περισσότεροι από το 3% των καρκίνων θα μπορούσαν να προληφθούν με την τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την άσκηση.
Περισσότερες από 46.000 περιπτώσεις καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο, εάν σχεδόν όλοι περπατούσαμε για περίπου 45 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με μια νέα εντυπωσιακή μελέτη καθιστικής ζωής, άσκησης και καρκίνων. Η μελέτη, η οποία ανέλυσε τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας σχεδόν 600.000 Αμερικανών ανδρών και γυναικών σε κάθε πολιτεία και την περιφέρεια της Κολούμπια, διαπίστωσε ότι περίπου το 3% των συχνότερων καρκίνων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται στενά με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Κάτι τόσο απλό όσο το να σηκωθείτε και να κινηθείτε, μπορεί να βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες από εμάς να αποφύγουμε την ανάπτυξη καρκίνου τα επόμενα χρόνια.
Τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα
Ήδη έχουμε πολλά στοιχεία ότι η άσκηση επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Σε προηγούμενες μελέτες, η σωματική δραστηριότητα έχει αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπους που ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά την ανάπτυξη των όγκων. Η άσκηση μπορεί, για παράδειγμα, να ενισχύσει τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι γνωστό ότι στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα. Η άσκηση έχει επίσης συσχετιστεί με μεγαλύτερη επιβίωση σε άτομα με ορισμένες μορφές καρκίνου, πιθανώς ενισχύοντας τα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών που αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μια ανασκόπηση του 2016 στο JAMA Internal Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι μας για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, της ουροδόχου κύστης, του αίματος και του ορθού, μειώνονται σημαντικά εάν είμαστε σωματικά δραστήριοι, ενώ μια ξεχωριστή αναφορά του 2019 υπολόγισε ότι αυτές οι μειώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν ως το 69%.
Ταυτόχρονα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τους κινδύνους για διάφορους καρκίνους. Όμως, γνωρίζουμε πολύ λίγα στοιχεία για το πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μεταφραστούν σε πραγματικές περιπτώσεις καρκίνου ή, πιο συγκεκριμένα, πόσοι άνθρωποι κάθε χρόνο είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνους λόγω της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.
Τι έδειξε η νέα μελέτη
Έτσι, για τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο Medicine & Science in Sports & Exercise, ερευνητές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα χρησιμοποίησαν έναν εξελιγμένο τύπο στατιστικής ανάλυσης που ονομάζεται P.A.F. να μετρήσει τη σχέση μεταξύ καρκίνου και σωματικής αδράνειας. P.A.F. σημαίνει κλάσμα που αποδίδεται στον πληθυσμό και είναι ένας μαθηματικός τρόπος για τους επιστήμονες να εκτιμήσουν πόσα περιστατικά μιας ασθένειας – ή ανταποκρίσεις σε φάρμακα ή άλλες βιολογικές αντιδράσεις – σε έναν μεγαλύτερο πληθυσμό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς ή άλλου παράγοντα. Μπορεί να μας πει, ουσιαστικά, πόσες ετήσιες περιπτώσεις, ας πούμε, καρκίνου του παχέος εντέρου – από όλες τις γνωστές περιπτώσεις της νόσου κάθε χρόνο – μπορούν εύλογα να αποδοθούν στο κάπνισμα ή στο αλκοόλ ή στις λιπαρές τροφές ή στην καθιστική ζωή.
Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου άντλησαν αρχικά ανώνυμα δεδομένα από τη βάση δεδομένων Στατιστικών Καρκίνου των ΗΠΑ σχετικά με περιπτώσεις, για όλους τους Αμερικανούς 20 ετών και άνω μεταξύ του 2013 και 2016. Η ομάδα επικεντρώθηκε τόσο σε συνολικές περιπτώσεις καρκίνου όσο και σε επτά τύπους καρκίνου που σε προηγούμενες μελέτες είχαν συνδεθεί στενά εν μέρει με τη δραστηριότητα (ή την αδράνεια), που είναι όγκοι του στομάχου, των νεφρών, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού και του ενδομητρίου.
Στη συνέχεια, έλεγξαν πόση σωματική δραστηριότητα ισχυρίζονται ότι κάνουν οι Αμερικανοί ενήλικες, με βάση περισσότερες από μισό εκατομμύριο απαντήσεις σε δύο μεγάλες ομοσπονδιακές έρευνες. Και οι δύο ρώτησαν τους ανθρώπους με ποιους τρόπους και πόσο συχνά ασκούνται. Οι ερευνητές άντλησαν απαντήσεις από ενήλικες σε κάθε πολιτεία και τις ομαδοποίησαν, με βάση το εάν οι άνθρωποι πληρούσαν ή όχι τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για σωματική δραστηριότητα. Αυτές οι οδηγίες απαιτούν, ιδανικά, 300 λεπτά ή πέντε ώρες μέτριας άσκησης, όπως ένα γρήγορο περπάτημα, κάθε εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Σημαντική σχέση καρκίνων με την καθιστική ζωή
Τέλος, οι ερευνητές προσάρμοσαν αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τη μάζα σώματος και άλλους παράγοντες, συγκέντρωσαν πρόσθετα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου και συνέθεσαν όλους τους αριθμούς σε μια εξίσωση, η οποία στη συνέχεια εξάγει το P.A.F. για καρκίνους που συνδέονται με την αδράνεια. Αυτός ο αριθμός αποδείχθηκε ότι ήταν 46.356, ή περίπου το 3% όλων των καρκίνων ετησίως (εξαιρουμένων των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος).
Όταν εξέτασαν στη συνέχεια μεμονωμένους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του στομάχου συνδέθηκε περισσότερο με την αδράνεια, με περίπου 17% όλων των περιπτώσεων ετησίως να αποδίδεται σε ακινησία, έναντι 4% των καρκίνων της ουροδόχου κύστης. Ομοίως, οι αριθμοί διέφεραν ανά πολιτεία, με αύξηση σχεδόν στο 4% των καρκίνων σε πολλές νότιες πολιτείες, όπου οι κάτοικοι τείνουν να αναφέρουν ότι ασκούνται σχετικά λίγο, αλλά περίπου 2% στο μεγαλύτερο μέρος του Mountain West, το οποίο έχει σχετικά σωματικά δρστήριους πληθυσμούς.
Σημαντική μείωση καρκίνων με την άσκηση
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι αυτοί οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν. Έχουμε τη δυνατότητα να τους μειώσουμε. Η άσκηση θα μπορούσε δυνητικά να αποτρέψει πολλούς καρκίνους. Υπολογίστηκε ότι εάν όλοι οι άνθρωποι στην Αμερική που μπορούν να ασκούνται ξεκινούσαν να περπατούν για μία ώρα τις καθημερινές ημέρες, θεωρητικά τα 46.356 περιστατικά καρκίνου που συνδέονται με την αδράνεια θα μπορούσαν να εξαφανιστούν.
Φυσικά, ο καρκίνος είναι μια τρομερά πολύπλοκη ασθένεια που έχει πολλές αλληλοεπικαλυπτόμενες, συνυφασμένες αιτίες, με την σωματική αδράνεια να παίζει μόνο έναν μικρό πιθανό ρόλο. Επιπλέον, οι στατιστικοί κίνδυνοι δεν πέφτουν ποτέ στο μηδέν. Πολλοί από τους πιο δραστήριους ανθρώπους εκδηλώνουν καρκίνο.
Ποιο είναι το συμπέρασμα
Αυτή η μελέτη, δεν έχει σκοπό να προκαλέσει αισθήματα ενοχής στους ανθρώπους που δεν ασκούνται ή να υποδηλώσει ότι ο όγκος κάποιου είναι δικό του λάθος που παραλείπει να πάει στο γυμναστήριο. Υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια στην άσκηση και τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το ποιος τελικά θα αναπτύξει καρκίνο. Όμως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αν ο καθένας από εμάς μπορούσε να βρει έναν τρόπο να ενσωματώσει στη ζωή του 45 λεπτά την ημέρα μιας απλής άσκησης, όπως το περπάτημα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε πολλούς τύπους καρκίνων.
Βιβλιογραφία
Minihan, et al. Proportion of Cancer Cases Attributable to Physical Inactivity by US State, 2013-2016, Medicine & Science in Sports & Exercise: October 4, 2021 – Volume – Issue –
Helene Rundqvist, et al. Cytotoxic T-cells mediate exercise-induced reductions in tumor growth. Cancer Biology Immunology and Inflammation. eLife 2020;9:e59996.
James L. Devin, et al. Acute high intensity interval exercise reduces colon cancer cell growth. J Physiol 597.8 (2019) pp 2177–2184.
Samuel T. Orange, et al. The serological responses to acute exercise in humans reduce cancer cell growth in vitro: A systematic review and meta-analysis. Physiological Reports. 2020;00:e14635.
Moore SC, Lee I, Weiderpass E, et al. Association of Leisure-Time Physical Activity With Risk of 26 Types of Cancer in 1.44 Million Adults. JAMA Intern Med. 2016;176(6):816–825.
Kathryn H. Schmitz, et al. Exercise is medicine in oncology: Engaging clinicians to help patients move through cancer. CA Cancer J Clin 2019;69:468-484.
Dong Shen, et al. Sedentary Behavior and Incident Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Studies. PLoS One. 2014; 9(8): e105709.
Cheryl L Rock, et al. American Cancer Society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA Cancer J Clin. 2020 Jul;70(4):245-271.