Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: διάγνωση και θεραπεία

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων παραμένουν η θεραπεία εκλογής για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) παρά την πιθανότητα παρενεργειών, αν και εμφανίζονται νέες θεραπείες στο προσκήνιο, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG).

Οι οδηγίες αυτές δημοσιεύτηκαν στις 22 Νοεμβρίου στο American Journal of Gastroenterology και παρέχουν πρακτικές οδηγίες για τη φαρμακευτική θεραπεία, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη χειρουργική και την ενδοσκοπική αντιμετώπιση.

Αναμένονται νέα φάρμακα για τη ΓΟΠ, όπως οι ανταγωνιστικοί αναστολείς οξέος με κάλιο, οι οποίοι βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3, αλλά οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας. Οι ασθενείς με τα κλασικά συμπτώματα της ΓΟΠ, δηάδή καούρα και παλινδρόμηση που δεν έχουν επικίνδυνα συμπτώματα μπορούν να υποβληθούν σε μια δοκιμή οκτώ εβδομάδων με εμπειρική χορήγηση PPI μία φορά την ημέρα πριν από το γεύμα. Οι ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα ανταποκρίνονται μπορούν να επιχειρήσουν να σταματήσουν τους PPI. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συμβουλεύουν τους γιατρούς πώς να αντιμετωπίσουν τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα, τα οφέλη και οι κίνδυνοι θα πρέπει να συζητηθούν με τους ασθενείς.

Για την αντιμετώπιση της ΓΟΠ, συνιστάται απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με στόχο τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Η αποφυγή γευμάτων εντός δύο έως τριών ωρών από την ώρα του ύπνου, του καπνίσματος και των τροφών που πυροδοτούν τα συμπτώματα συστήνονται γενικά αν και βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα χαμηλής ποιότητας, όπως και η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού για την ανακούφιση από τα νυχτερινά συμπτώματα της ΓΟΠ.

Προτιμώνται οι PPI έναντι των ανταγωνιστών των υποδοχέων ισταμίνης-2 για τη θεραπεία και τη διατήρηση της επούλωσης στη διαβρωτική οισοφαγίτιδα. Οι PPI θα πρέπει να λαμβάνονται 30 έως 60 λεπτά πριν από το γεύμα και όχι πριν τον ύπνο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Για την ανθεκτική ΓΟΠ, συνιστάται η βελτιστοποίηση της θεραπείας με PPI ως το πρώτο βήμα. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο χειρουργό και αποτελεί την επιλογή για μακροχρόνια θεραπεία ασθενών με σοβαρή ΓΟΠ. Όσοι έχουν σοβαρή οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση (βαθμός C ή D του Λος Άντζελες), μεγάλες διαφραγματοκήλες και/ή επίμονα, ενοχλητικά συμπτώματα ΓΟΠ είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από τη χειρουργική επέμβαση. Η μαγνητική ενίσχυση του σφιγκτήρα μπορεί να θεωρηθεί ως μια εναλλακτική λύση στη λαπαροσκοπική θολοπλαστική για ασθενείς με παλινδρόμηση στους οποίους η φαρμακευτική αντιμετώπιση αποτυγχάνει.

Οι οδηγίες παρέχουν διάφορους αλγόριθμους που προσφέρουν μια συνολική προσέγγιση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των κύριων εκδηλώσεων της ΓΟΠκαι γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα βασικά ζητήματα στη χορήγηση των PPI και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Βιβλιογραφία

Katz, Philip O. MD, et al. ACG Clinical Guideline for the Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease, The American Journal of Gastroenterology: November 22, 2021 – Volume – Issue – 10.14309/ajg.0000000000001538 doi: 10.14309/ajg.0000000000001538

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr