Η άσκηση στο νερό ήταν ανώτερη από την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία σε πολλές μετρήσεις πόνου και λειτουργικότητας.
Η άσκηση στο νερό είναι μια δραστηριότητα χαμηλής έντασης που αφαιρεί την πίεση από τα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύς σας. Το νερό προσφέρει επίσης φυσική αντίσταση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών. Η άσκηση στο νερό μπορεί επίσης να βελτιώσει τη χρήση των αρθρώσεων και να μειώσει τον πόνο εάν έχετε οστεοαρθρίτιδα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το περπάτημα στο νερό.
Στη συνεχιζόμενη αναζήτηση τρόπων διαχείρισης του χρόνιου πόνου στην οσφύ (οσφυαλγία), Κινέζοι ερευνητές διεξήγαγαν μια απλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη εποπτευόμενης υδάτινης άσκησης έναντι της παραδοσιακής φυσικοθεραπείας σε 113 ενήλικες (ηλικιακό εύρος 18-65, μέση ηλικία 31 έτη) με μέτρια έως σοβαρή οσφυαλγία (μέση διάρκεια 13 μήνες). Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε εποπτευόμενη υδάτινη ή παραδοσιακή φυσικοθεραπεία σε συνεδρίες δύο φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες.
Σε παρακολούθηση 1 έτους, οι μέσες βαθμολογίες σε μια κλίμακα αναπηρίας 24 βαθμών βελτιώθηκαν κατά ≈4 βαθμούς περισσότερο μεταξύ των ασθενών στην ομάδα της υδάτινης άσκησης από ό,τι μεταξύ αυτών στην ομάδα της παραδοσιακής άσκησης – μια κλινικά σημαντική διαφορά. Σε μια κλίμακα πόνου 10 βαθμών, οι ασθενείς στην ομάδα της υδάτινης άσκησης βελτιώθηκαν κατά σχεδόν 2 βαθμούς περισσότερο από τους ασθενείς στην ομάδα της παραδοσιακής άσκησης. Σημαντικές βελτιώσεις στα δευτερεύοντα μέτρα λειτουργίας και ύπνου ευνόησαν επίσης τους ασθενείς που ασκούνταν στο νερό.
Αυτοί οι ασθενείς ήταν νεότεροι, κατά μέσο όρο, από εκείνους με χρόνια οσφυαλγία που είδαν πολλοί κλινικοί γιατροί πρωτοβάθμιας φροντίδας στις ΗΠΑ. Επίσης, η πρόσβαση σε εποπτευόμενη άσκηση στο νερό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα για πολλούς από τους ασθενείς μας. Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με πόνο στην οσφύ «με ή χωρίς πόνο στα κάτω άκρα». Περίπου το 20% των ασθενών είχαν πόνο με ακτινοβολία, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό αναφέρεται ειδικά στον ριζικό πόνο στο πόδι (π.χ. ισχιαλγία) και αν αυτοί οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν διαφορετικά από εκείνους που είχαν μη ειδική οσφυοϊερή διαταραχή. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα προσφέρουν μια επιπλέον οδό για τη διαχείριση αυτού του συνηθισμένου και συχνά δυσεπίλυτου προβλήματος.
Βιβλιογραφία
Peng M-S et al. Efficacy of therapeutic aquatic exercise vs physical therapy modalities for patients with chronic low back pain: A randomized clinical trial. JAMA Netw Open 2022 Jan 7; 5:e2142069.