Δύο χρόνια μετά την πανδημία, αρκετές θεραπείες για τον κορωνοϊό, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιιικά χάπια, έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του COVID-19, αλλά είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε ποιες εξακολουθούν να λειτουργούν.
Για παράδειγμα, τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί για χρήση έκτακτης ανάγκης για τη θεραπεία του COVID-19, αλλά μερικά δεν λειτουργούν ενάντια στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Omicron. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται στο εργαστήριο που συνδέονται με τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, και τον εμποδίζουν να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
Τα κοκτέιλ θεραπείας που έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον COVID-19 περιλαμβάνουν: bamlanivimab plus etesevimab (κατασκευασμένο από την Eli Lilly), casirivimab plus imdevimab (κατασκευάζεται από τη Regeneron), και sotrovimab (κατασκευασμένο από την GlaxoSmithKline). Ωστόσο, το bamlanivimab plus etesevimab και το casirivimab plus imdevimab φαίνεται να είναι αναποτελεσματικά έναντι του Omicron και δεν χρησιμοποιούνται πλέον, σημείωσαν οι ειδικοί της Mayo Clinic.
Για να υποβληθούν σε θεραπεία με sotrovimab, οι ασθενείς με COVID-19 υψηλού κινδύνου πρέπει: να είναι θετικοί για COVID-19, να ξεκινήσουν τη θεραπεία εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, να μη χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και να μην νοσηλευτούν για COVID-19.
Το Sotrovimab δεν ενδείκνυται για την πρόληψη του COVID-19 πριν ή μετά την έκθεση στον ιό, αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει τη χρήση άλλης θεραπείας με αντισώματα που ονομάζεται EvuSheld (tixagevimab συν cilgavimab) για την πρόληψη του COVID-19 πριν από την έκθεση σε άτομα 12 και μεγαλύτερης ηλικίας που ζυγίζουν τουλάχιστον 88 κιλά.
Για να λάβουν το EvuSheld, κατασκευασμένο από την AstraZeneca, οι ασθενείς πρέπει να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να μην αναμένεται να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό κατά του COVID-19 ή να μην μπορούν να εμβολιαστούν για τον COVID-19 για ιατρικούς λόγους.
Μαζί με τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, ο FDA έχει χορηγήσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε δύο από του στόματος αντιιικά χάπια για τη θεραπεία ασθενών υψηλού κινδύνου με ήπιο έως μέτριο COVID-19: το Paxlovid (κατασκευασμένο από την Pfizer) και το molnupiravir (κατασκευασμένο από τη Merck & Co). Φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά έναντι νεότερων παραλλαγών του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Omicron.
Ο οργανισμός ενέκρινε επίσης ένα τριήμερο θεραπευτικό σχήμα του αντιιικού φαρμάκου remdesivir, που παρασκευάζεται από την Gilead Sciences, για εξωτερικούς ασθενείς με COVID-19 με υψηλό κίνδυνο νοσηλείας.
Οι θεραπείες για τον COVID-19 συνεχίζουν να εξελίσσονται και ανάλογα με την κλινική κατάσταση ενός ασθενούς και τους παράγοντες κινδύνου του, μπορεί να είναι επιλέξιμος για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ή αντιιικά φάρμακα. Αλλά το καλύτερο φάρμακο είναι η πρόληψη. Συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες για τη σύσταση εμβολιασμού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να μειωθεί η μετάδοση του COVID-19, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να πάνε στα νοσοκομεία για να λάβουν αυτές τις θεραπείες.
Πηγή
Treatments Your Healthcare Provider Might Recommend if You Are Sick. Centers for Disease Control and Prevention.