Τριχόπτωση: τι είναι, τι την προκαλεί, πώς θεραπεύεται

Υπάρχουν τρία στάδια της φυσιολογικής τριχοφυΐας και αυτά μπορεί να διαταραχθούν: Το πρώτο στάδιο είναι η αναγενής φάση, το δεύτερο στάδιο η καταγενής και το τρίτο η τελογενής φάση. Κάτω από συνήθεις συνθήκες, οι άνθρωποι έχουν περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους, με κάθε τριχοθυλάκιο να διανύει τον κύκλο ανάπτυξής του ανεξάρτητα.

Χωρίς κάποια υποκείμενη διαταραχή, περίπου το 90% των μαλλιών βρίσκεται στο στάδιο της αναγενούς φάσης ή της ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια και να οδηγήσει σε μακριές τρίχες εκτός και αν κοπούν. Το υπόλοιπο 10% είναι είτε στην καταγενή φάση, που διαρκεί 4 – 6 εβδομάδες και κατά τη διάρκεια της οποίας οι τρίχες αρχίζουν να χαλαρώνουν στους θύλακές τους, είτε στην τελογενή φάση ηρεμίας δύο έως τριών μηνών, όταν οι τρίχες είναι έτοιμες να πέσουν και να καταλήξουν στη βούρτσα, στα ρούχα ή στην αποχέτευση του ντους.

Είναι φυσιολογικό να πέφτουν περίπου 100 έως 150 τρίχες της τελογενούς φάσης την ημέρα. Αλλά η απώλεια 100 ή περισσότερων τριχών με ένα πλύσιμο ή βούρτσισμα δεν είναι φυσιολογική και, είναι λογικό να προκαλέσει συναγερμό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα τριχοθυλάκια στην αναγενή φάση προχωρούν πρόωρα στην τελογενή φάση και οδηγούν σε ανώμαλη τριχόπτωση δύο έως τρεις μήνες αργότερα.

Το στρες είναι η πιο συχνή αλλά και κρυφή αιτία τριχόπτωσης

Το έντονο στρες που σχετίζεται με μια χειρουργική επέμβαση, την απώλεια βάρους, τον τοκετό και οποιαδήποτε άλλη συναισθηματική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει τις τρίχες στην τελογενή φάση. Δεδομένου ότι αυτό το στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις μήνες, οι περισσότερες τρίχες αρχίζουν να πέφτουν αφότου έχει απομακρυνθεί ο στρεσογόνος παράγοντας, ωθώντας σας να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει και τι μπορεί να γίνει για να αντιστρέψετε την πορεία αυτή.

Ευτυχώς, υπάρχει μια απλή απάντηση στο τελευταίο ερώτημα. Υποθέτοντας ότι το αγχωτικό συμβάν έχει τελειώσει, σκεφτείτε να πάρετε μια περούκα, μαντήλι στο κεφάλι, τουρμπάνι, σκουφάκι ή καπέλο και περιμένετε μέχρι να μακρύνουν ξανά τα μαλλιά σας. Να είστε βέβαιοι, εάν η τριχόπτωση προκλήθηκε από ένα προσωρινό στρες, τα μαλλιά σας θα αναπτυχθούν ξανά, αλλά πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Η αναγέννηση συνήθως δεν είναι εμφανής για 4 έως 6 μήνες και μπορεί να χρειαστούν 12 έως 18 μήνες πριν γίνει αισθητικά αποδεκτή. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, οπότε μην σπαταλάτε τα χρήματά σας σε συμπληρώματα και σε άλλες μη ιατρικές θεραπείες για την τριχόπτωση.

Τι άλλο προκαλεί συχνά τριχόπτωση;

Άλλες πιθανές αιτίες διάχυτης τελογενούς τριχόπτωσης περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό αλλά και τον υποθυρεοειδισμό, με την αποκατάσταση της φυσιολογικής τριχοφυΐας μόλις διορθωθεί η ορμονική ανωμαλία. Διάφορες χρόνιες ή φλεγμονώδεις διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα ή χρόνιες λοιμώξεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν διάχυτη τελογενή τριχόπτωση.

Διατροφικές ελλείψεις, ειδικά σε σίδηρο ή ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα ή βιταμίνη D, είναι άλλες πιθανές αιτίες, καθώς και ένας ακραίος περιορισμός λήψης θερμίδων (π.χ. νευρογενής ανορεξία) και εξαντλητικές δίαιτες. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να υποψιάζεστε, συνιστάται να γίνει ένας ενδελεχής ιατρικός έλεγχος για τον προσδιορισμό μιας συγκεκριμένης και συχνά διορθώσιμης αιτίας διάχυτης τριχόπτωσης.

Φάρμακα που προκαλούν τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών στη αναγενή φάση δεν είναι ποτέ φυσιολογική και συνήθως προκύπτει από τοξική έκθεση όπως η θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα. Η μη φυσιολογική τριχόπτωση παρατηρείται συνήθως μία ή δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας και είναι πιο εμφανής μετά από 2 μήνες. Οι τρίχες του τριχωτού της κεφαλής είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν, αλλά μπορεί επίσης να χαθούν όλες οι τρίχες του προσώπου και του σώματος. Ωστόσο, τα μαλλιά θα αρχίσουν να ξαναβγαίνουν εντός μερικών εβδομάδων μετά το τέλος της χημειοθεραπείας.

Άλλες αιτίες της τριχόπτωσης στην αναγερνή φάση που μπορεί να είναι μόνιμες περιλαμβάνουν την ακτινοβολία και τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα. Εκτός από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα φάρμακα που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση περιλαμβάνουν τη βαρφαρίνη (αντιπηκτικό), τα κορτικοστεροειδή, τα αντισυλληπτικά χάπια, το λίθιο, τις αμφεταμίνες και τα συμπληρώματα βιταμίνης Α, αν και οι τρίχες συνήθως μεγαλώνουν ξανά όταν σταματήσει το υπεύθυνο φάρμακο.

Η ηλικία

Η πιο κοινή μορφή τριχόπτωσης σχετίζεται με την ηλικία και δεν σχετίζεται με κάποια υποκείμενη ασθένεια, ανεπάρκεια ή ανησυχητική κατάσταση. Πρόκειται γαι την ανδρογενετική αλωπεκία, που συνήθως ονομάζεται φαλάκρα ανδρικού τύπου ή φαλάκρα γυναικείου τύπου όταν προσβάλλει γυναίκες. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι πιο κοινός στους λευκούς άνδρες, επηρεάζοντας περίπου τους μισούς από αυτούς μέχρι την ηλικία των 50. Οι λευκές γυναίκες τείνουν να διατηρούν τα μαλλιά τους πιο μακριά, αν και περίπου το ένα τρίτο από αυτές εμφανίζουν απώλεια μαλλιών που χαρακτηρίζεται από μια γενική αραίωση των μαλλιών τους το αργότερο στην ηλικία των 70 ετών.

Υπάρχει θεραπεία;

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Το ένα είναι η μινοξιδίλη, μια κρέμα για το τριχωτό της κεφαλής που πωλείται ως Regaine, μεταξύ άλλων εμπορικών σημάτων. Ένα άλλο είναι ένα χάπι που ονομάζεται φιναστερίδη, που κυκλοφορεί ως Propecia. Το τελευταίο μπορεί να βοηθήσει και στη συρρίκνωση του διογκωμένου προστάτη και στη βελτίωση της ούρησης, αλλά στο 1% των ανδρών μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν μινοξιδίλη για να αντιμετωπίσουν την αραίωση των μαλλιών που προκαλείται από την ανδρογενετική αλωπεκία. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες συμβάλλουν στην τριχόπτωση υιοθετώντας σφιχτά χτενίσματα όπως αλογοουρά ή cornrows που τραβούν τα μαλλιά.

Η πιο συγκλονιστική μορφή τριχόπτωσης, που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία, προκύπτει από επίθεση στους θύλακες των τριχών από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος. Συνήθως οδηγεί σε λείες φαλακρές κηλίδες μεγέθους νομίσματος στο κεφάλι, αν και η αυτοάνοση επίθεση στους θύλακες των τριχών μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γενειάδα ενός άνδρα, όλες τις τρίχες στο κεφάλι ενός ατόμου ή όλες τις τρίχες σε ολόκληρο το σώμα. Τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν μέσα σε ένα χρόνο στους μισούς περίπου ασθενείς, αν και η τριχόπτωση μερικές φορές μπορεί να επαναληφθεί.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr