Όταν οι ηλικιωμένοι περιορίζουν τη σωματική τους δραστηριότητα, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται. Αλλά κάνοντας τακτικά βάδισμα μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Όσο περισσότερα βήματα κάνετε — και όσο πιο έντονα περπατάτε — τόσο χαμηλότερες είναι οι πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2.
Για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ του περπατήματος και του κινδύνου διαβήτη, μελετήθηκαν περισσότερες από 4.800 γυναίκες, 65 ετών και άνω, που δεν είχαν διαβήτη και ζούσαν ανεξάρτητα.
Για 24 ώρες την ημέρα επί μία εβδομάδα, οι γυναίκες φορούσαν μια συσκευή στο ισχίο τους που κατέγραφε τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα. Η υγεία των γυναικών παρακολουθούνταν για έως και επτά χρόνια και το 8% απ’ αυτές εμφάνισε διαβήτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Ένα βασικό στοιχείο από τη μελέτη είναι ότι για κάθε 1.000 βήματα την ημέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε αυτόν τον πληθυσμό.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο μέσος ηλικιωμένος ενήλικας έκανε 2.000 περισσότερα βήματα κάθε μέρα επιπλέον από αυτό που κάνει ήδη, θα μπορούσε να περιμένει 12% μείωση του κινδύνου διαβήτη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο περιοδικό Diabetes Care.
Αν υπολογίσουμε ότι το ένα τρίτο αυτού του πληθυσμού είναι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, αυτό είναι 500.000 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με νέα διάγνωση διαβήτη κάθε χρόνο. Εάν όλοι τους αυξήσουν τα βήματά τους κατά 2.000 βήματα την ημέρα σύμφωνα με την εκτίμηση του 12%, θα περιμέναμε 60.000 άτομα κάθε χρόνο να μην παρουσιάζουν διαβήτη λόγω αυτής της αύξησης στα βήματα.
Πολλοί ενήλικες ηλικίας 65 ετών και μειώνουν την κίνησή τους λόγω προβλημάτων κινητικότητας ή αναπηρίας.
Αλλά τα άτομα που έχουν κινητική αναπηρία δεν χρειάζεται να περπατήσουν τόσο μακριά ή τόσο γρήγορα για να κάνουν μέτρια έως έντονη δραστηριότητα.
Όταν μιλάμε για βήματα μέτριας έως έντονης έντασης, μιλάμε για το είδος των βημάτων που σε κάνουν να αναπνέεις λίγο βαριά και να δυσκολεύεσαι να συζητήσεις. Για τον μέσο άνθρωπο ηλικίας 70 έως 80 ετών, ένα περπάτημα γύρω από το τετράγωνο είναι δραστηριότητα μέτριας έως έντονης έντασης.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, μαζί με τη βελτιωμένη διατροφή, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στους ενήλικες. Οι περισσότερες οδηγίες συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και άλλων χρόνιων παθήσεων.
Είναι σημαντικό, ακόμα κι αν έχετε αποτρέψει τον διαβήτη, να τον διατηρήσετε και να ενσωματώσετε το τακτικό βάδισμα ως μέρος του καθημερινού σας προγράμματος και να το κάνετε ρουτίνα.
Δεν αρκεί για κάποιον να πηγαίνει μια βόλτα μια φορά την εβδομάδα. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το τακτικό βάδισμα προστατεύει από διαβήτη τους ηλικιωμένους.
Βιβλιογραφία
Alexis C. Garduno, et al. Associations of Daily Steps and Step Intensity With Incident Diabetes in a Prospective Cohort Study of Older Women: The OPACH Study. Diabetes Care 1 February 2022; 45 (2): 339–347.