Εσείς κοιμάστε και η τύχη σας δουλεύει ή πώς να χάσετε ξεκούραστα περιττά κιλά

Οι ενήλικες που ήταν υπέρβαροι και παρέτειναν το χρόνο που συνήθως κοιμόντουσαν μείωσαν την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από εκείνους που δεν κοιμόντουσαν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η επαρκής περίοδος ύπνου μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν βάρος.

Γνωρίζουμε ήδη μέχρι σήμερα ότι ο περιορισμός του ύπνου έχει επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης που οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους με την πάροδο του χρόνου. Προέκυψε λοιπόν η απορία: Αν αυτό συμβαίνει με την ανεπαρκή διάρκεια του ύπνου, μπορούμε να παρατείνουμε τον ύπνο και να αναστρέψουμε ορισμένες από αυτές τις δυσμενείς εκβάσεις;

Ο Tasali και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες – 80 ενήλικες που ήταν υπέρβαροι και συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερο από 6,5 ώρες τη νύχτα – ακολούθησαν το κανονικό μοτίβο ύπνου τους για 2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία είτε να κοιμούνται 2 περισσότερες ώρες από ό,τι συνήθως (ομάδα παρέμβασης) είτε να συνεχίσουν με το κανονικό τους πρότυπο ύπνου (ομάδα ελέγχου) για άλλες 2 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν μέση ηλικία τα 29,8 έτη, το 51,3% από αυτούς ήταν άνδρες και οι περισσότεροι λευκοί.

Οι περισσότερες άλλες μελέτες σχετικά με αυτό το θέμα στα εργαστήρια είναι βραχύβιες, για μερικές ημέρες, και η πρόσληψη τροφής μετριέται από την ποσότητα που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μια προσφερόμενη δίαιτα. Στη μελέτη αυτή, έγινε παρέμβαση μόνο στον ύπνο και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τρώνε ό,τι θέλουν, χωρίς καταγραφή τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο για να παρακολουθούν τη διατροφή τους μόνοι τους.

Μετά από 2 εβδομάδες, η ομάδα παρέμβασης κοιμόταν περίπου 1,2 ώρες περισσότερο τη νύχτα (95% CI, 1-1,4) από την ομάδα ελέγχου. Η ομάδα παρέμβασης παρουσίασε επίσης σημαντική μείωση στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας (–270 kcal, 95% CI, –393 έως –147) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε αντιστρόφως με την αλλαγή στην ενεργειακή πρόσληψη (r = –0,41, 95% CI, –0,59 έως –0,2). Δεν βρέθηκε σημαντική επίδραση της θεραπείας στη συνολική ενεργειακή δαπάνη. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση βάρους (–0,87 kg, 95% CI, –1,39 έως –0,35). Αντίθετα, από την έναρξη, η ομάδα ελέγχου παρουσίασε αύξηση βάρους (0,39 kg, 95% CI, 0,02-0,76) ενώ υπήρξε μείωση στην ομάδα παρέμβασης (–0,48 kg, 95% CI, –0,85 έως –0,11).

Μέχρι τώρα είχαμε ενδείξεις ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της όρεξης. Τώρα φάνηκε ότι στην πραγματική ζωή, χωρίς να γίνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορείτε να παρατείνετε τον ύπνο σας και να τρώτε λιγότερες θερμίδες. Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν τη μη αξιολόγηση στοιχείων που μπορεί να έπαιξαν ρόλο στη συμπεριφορά του ύπνου, «τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς συχνότητας τροφής και τον κιρκάδιο χρόνο λήψης τροφής».

Τα ευρήματα της μελέτης καταρρίπτουν έναν κοινό μύθο. Η τυχαιοποιημένη αυτή κλινική μελέτη διορθώνει την εσφαλμένη αντίληψη ότι περισσότερος ύπνος οδηγεί σε αύξηση βάρους και ενισχύει την κατανόησή μας για το πώς ο ύπνος επηρεάζει την πρόσληψη ενέργειας και την απώλεια βάρους.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της παχυσαρκίας στην κοινότητα.

Βιβλιογραφία

Tasali E, Wroblewski K, Kahn E, Kilkus J, Schoeller DA. Effect of Sleep Extension on Objectively Assessed Energy Intake Among Adults With Overweight in Real-life Settings: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med.

Rosekind MR, Pelayo R, Babcock DA. Good Sleep, Better Life—Enhancing Health and Safety With Optimal Sleep. JAMA Intern Med.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr