Οδηγίες και συμβουλές για άσκηση και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) εξέδωσε νέες συστάσεις για άσκηση/σωματική δραστηριότητα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, οι οποίες ενημερώνουν μια κοινή δημοσίευση των ACSM/American Diabetes Association του 2010.

Οι οδηίες δημοσίευτηκαν στο τεύχος Φεβρουαρίου του Medicine & Science in Sports & Exercise.

Την τελευταία δεκαετία, έχει γίνει «σημαντικός αριθμός» ερευνών σχετικά με την άσκηση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, ενώ ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται σταθερά.

Οι νέες οδηγίες έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν τη σωματική δραστηριότητα – έναν ευρύτερο, πιο ολοκληρωμένο ορισμό της ανθρώπινης κίνησης από την προγραμματισμένη άσκηση – και τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής.

Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων των νέων, με λίγες εξαιρέσεις και τροποποιήσεις.

Η βασική ιδέα είναι ότι όλα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα, να μειώνουν τον χρόνο της καθιστικής ζωής και να διακόπτουν τον χρόνο καθιστικής ζωής με συχνά διαλείμματα δραστηριότητας.

Η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 και οι προπονήσεις μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάζουν στις ικανότητες των περισσότερων ανθρώπων.

Και όσοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 που θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ασκήσεων μέτριας έντασης για 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα.

Έξι βασικές συμβουλές για σωματική δραστηριότητα σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2

Η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη γλυκαιμική διαχείριση. Οι μεταναλύσεις έχουν αναφέρει λιγότερα καθημερινά υπεργλυκαιμικά επεισόδια και μειώσεις της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1c) κατά 0,5%-0,7%.

Η άσκηση με αντίσταση υψηλής έντασης, όταν εκτελείται με ασφάλεια, είναι καλύτερη από την άσκηση αντίστασης χαμηλής έως μέτριας έντασης για τη διαχείριση της γλυκόζης και την μείωση της υπερινσουλιναιμίας. Η άσκηση με αντίσταση έχει συνήθως ως αποτέλεσμα βελτιώσεις από 10% έως 15% στη δύναμη, την οστική πυκνότητα, την αρτηριακή πίεση, το λιπιδαιμικό προφίλ, τη σκελετική μυϊκή μάζα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η άσκηση μετά τα γεύματα, όπως η βόλτα μετά το δείπνο με τον δικό του ρυθμό ο καθένας, εκμεταλλεύεται τα αποτελέσματα της άσκησης για σταθεροποίηση της γλυκόζης του αίματος.

Μειώστε τον χρόνο της καθιστικής ζωής κάνοντας τακτικά διαλείμματα για μικρές «δόσεις» σωματικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να μειώσει μέτρια τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα, ιδιαίτερα σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Για την πρόληψη της υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, τα άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή ινσουλινοεκκριτικά φάρμακα θα πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη υδατανθράκων ή, αν είναι δυνατόν, να μειώσουν την ινσουλίνη.

Τα άτομα που λαμβάνουν β-αποκλειστές δεν θα πρέπει να βασίζονται σε μια συσκευή καταγραφής των σφυγμών για τη μέτρηση της έντασης της προπόνησης. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν έναν πιστοποιημένο επαγγελματία άσκησης σχετικά με πώς θ αξιολογήσουν την ένταση της άσκησης για να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα μιας προπόνησης.

Άλλες συστάσεις

Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης για ευελιξία μπορούν να βοηθήσουν στην εισαγωγή των καθιστικών ατόμων στη σωματική δραστηριότητα. Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορεί να είναι χρήσιμες για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η απώλεια βάρους πάνω από 5% μπορεί να ωφελήσει τα επίπεδα A1c, λιπιδίων αίματος και αρτηριακής πίεσης. Η μέτρια άσκηση 4 έως 5 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το σπλαχνικό λίπος.

Σε μελέτες σε νέους με διαβήτη τύπου 2, οι εντατικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής συν μετφορμίνη δεν ήταν ανώτερες από τη μόνο μετφορμίνη για τη διαχείριση της γλυκόζης. Οι στόχοι σωματικής δραστηριότητας είναι οι ίδιοι για τους νέους με ή χωρίς διαβήτη.

Οι έγκυες γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα άσκησης πριν και μετά τη βαριατρική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τα χειρουργικά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

Med Sci Sports Exerc. 2022;54:353-368.

 

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr