Ο ύπνος στην αριστερή πλάγια θέση συσχετίστηκε με λιγότερη έκθεση του οισοφάγου σε γαστρικό οξύ.
Μια παραδοσιακή προσέγγιση για τους ασθενείς με συμπτωματική νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού ή η ανύψωση του άνω μέρους του σώματος με ένα σφηνωμένο μαξιλάρι. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η παλινδρόμηση μπορεί να επηρεαστεί από το αν κάποιος κοιμάται στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά: Ο ύπνος στη δεξιά πλευρά θα μπορούσε να διευκολύνει την παλινδρόμηση, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου είναι πιο πιθανό να βρίσκεται πάνω από τη γαστροοισοφαγική συμβολή.
Σε αυτή τη μελέτη, 57 ασθενείς με ΓΟΠΝ και συμπτώματα νυχτερινής παλινδρόμησης υποβλήθηκαν σε 24ωρη παρακολούθηση του pH του οισοφάγου. Φορούσαν επίσης συσκευές που κατέγραφαν τη θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου (δηλαδή, ύπτια, δεξιά πλάγια κατάκλιση ή αριστερή πλάγια κατάκλιση).
Οι ασθενείς πέρασαν παρόμοιο χρόνο στον ύπνο σε καθεμία από τις τρεις θέσεις. Σε σύγκριση με την ύπτια και τη δεξιά πλάγια θέση κατάκλισης, η αριστερή πλάγια θέση κατάκλισης συσχετίστηκε με σημαντικά μικρότερη νυχτερινή έκθεση του οισοφάγου σε οξύ. Αν και ο μέσος αριθμός των επεισοδίων νυχτερινής παλινδρόμησης ήταν παρόμοιος στις τρεις ομάδες, η κάθαρση του οξέος από τον οισοφάγο εμφανίστηκε σημαντικά πιο γρήγορα όταν οι ασθενείς ήταν στην αριστερή τους πλευρά (διάμεσος χρόνος, 35 δευτερόλεπτα) σε σύγκριση με την ύπτια και τη δεξιά θέση (76 και 90 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα).
Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την έκταση της παλινδρόμησης. Αν και το να καταλάβετε πώς να κοιμάστε σε μια στάση μπορεί να είναι δύσκολο, μια νέα οδηγία για την αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ είναι αυτή η θέση ύπνου σε ασθενείς με ενοχλητική νυχτερινή παλινδρόμηση.
Βιβλιογραφία
Schuitenmaker JM et al. Associations between sleep position and nocturnal gastroesophageal reflux: A study using concurrent monitoring of sleep position and esophageal pH and impedance. Am J Gastroenterol 2022 Feb; 117:346.
Katz PO et al. ACG clinical guideline for the diagnosis and management of gastroesophageal reflux disease. Am J Gastroenterol 2022 Jan; 117:27.