Μεταξύ των Κινέζων ενηλίκων, όσο πιο ποικίλες διατροφικές πηγές πρωτεϊνών υπήρχαν τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος για νεοεμφανιζόμενη υπέρταση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension.
Η διατροφή μπορεί να είναι ένα εύκολα προσβάσιμο και αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση της υπέρτασης. Μαζί με το λίπος και τους υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά. Το μήνυμα για την υγεία της καρδιάς είναι ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πρωτεΐνες από διάφορες πηγές, αντί να εστιάζει σε μία μόνο πηγή διατροφικής πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης υπέρτασης
Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) και της πρόσληψης πρωτεΐνης από οκτώ κύριες πηγές τροφίμων, οι ερευνητές αξιολόγησαν 12.177 συμμετέχοντες από την Έρευνα Υγείας και Διατροφής της Κίνας που ολοκλήρωσαν τρεις διαδοχικές 24ωρες διατροφικές ανακλήσεις συν ένα οικιακό κατάλογο τροφίμων (μέση ηλικία 41 έτη, 47% άνδρες).
Η βαθμολογία της ποικιλίας πρωτεΐνης ορίστηκε ως ο αριθμός των πηγών πρωτεΐνης που καταναλώθηκαν στο κατάλληλο επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τους τύπους και την ποσότητα των πρωτεϊνών. Νεοεμφανιζόμενη υπέρταση ορίστηκε ως αρτηριακή πίεση 140/90 mm Hg ή μεγαλύτερη, υπέρταση με διάγνωση ιατρού ή έναρξη αντιυπερτασικής θεραπείας κατά τη διάμεση παρακολούθηση 6,1 ετών.
Πρόσληψη πρωτεΐνης και κίνδυνος νεοεμφανισθείσας υπέρτασης
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα με υψηλότερη συνολική διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών ήταν πιο πιθανό να είναι άνδρες, να πίνουν αλκοόλ, να είναι κάτοικοι πόλης, να είναι άνεργοι, να έχουν αυξημένη συστολική ΑΠ, να έχουν αυξημένη διαστολική ΑΠ, να έχουν αυξημένο ΔΜΣ, να έχουν αυξημένα επίπεδα εκπαίδευσης, να έχουν αυξημένη πρόσληψη καλίου, να έχουν χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων και να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με συμμετέχοντες με χαμηλότερη συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης (P για όλους < 0,001).
Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, το 35,1% των συμμετεχόντων παρουσίασε νεοεμφανιζόμενη υπέρταση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση σχήματος U μεταξύ της αναλογίας ενέργειας από τη διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών και του κινδύνου για νεοεμφανιζόμενη υπέρταση.
Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες στο πρώτο πεμπτημόριο (< 10,6%) της συνολικής ενέργειας από την πρόσληψη πρωτεΐνης (προσαρμοσμένο HR = 1,3, 95% Cl, 1,2-1,41) και στο πέμπτο πεμπτημόριο (> 14%, aHR = 1,26, 95% CI, 1,15 -1,38) παρουσίασαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη υπέρταση σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο δεύτερο και τέταρτο πεμπτημόριο (10,6% έως 14% της ενέργειας από πρωτεΐνη).
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα στο τέταρτο τεταρτημόριο της βαθμολογίας πρωτεϊνικής ποικιλίας (4) παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο για νέα εμφάνιση υπέρτασης σε σύγκριση με αυτά του πρώτου τεταρτημορίου (< 2, HR = 0,34, 95% Cl, 0,31-0,38).
Ειδικά ευρήματα για την πηγή πρωτεΐνης
Όσον αφορά συγκεκριμένες πηγές πρωτεΐνης, ο κίνδυνος για νεοεμφανιζόμενη υπέρταση ήταν χαμηλότερος μεταξύ:
0,5% έως 3,1% της συνολικής ενέργειας από μη επεξεργασμένη πρωτεΐνη κόκκινου κρέατος.
0% έως 0,8% της συνολικής ενέργειας για επεξεργασμένη πρωτεΐνη κόκκινου κρέατος.
0% έως 1,3% της συνολικής ενέργειας από πρωτεΐνη πουλερικών.
0% έως 0,8% της συνολικής ενέργειας από πρωτεΐνη ολικής αλέσεως.
0% έως 1,4% της συνολικής ενέργειας από πρωτεΐνη ψαριού.
0% ή περισσότερο της συνολικής ενέργειας από πρωτεΐνη αυγού.
0,3% ή περισσότερο της συνολικής ενέργειας από πρωτεΐνη οσπρίων και
περισσότερο από το 3,8% της συνολικής ενέργειας από κατεργασμένη πρωτεΐνη δημητριακών.
Τα ευρήματα αυτά έδειξαν ότι υπήρχε αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της ποικιλίας των πρωτεϊνών με την κατάλληλη ποσότητα από διαφορετικές πηγές τροφίμων (ολικής αλέσεως και επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και όσπρια) και της νεοεμφανιζόμενης υπέρτασης. Εάν επιβεβαιωθούν περαιτέρω, αυτά τα ευρήματα ενθαρρύνουν την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και υπογράμμισαν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της μέτριας ποσότητας πρωτεϊνών από διάφορες πηγές τροφίμων για την πρωτογενή πρόληψη της υπέρτασης.
Βιβλιογραφία
Zhou C, et al. Hypertension. 2022;doi:10.1161/HYPERTENSlONAHA.121.18222.