Μια ελεγχόμενη μελέτη νεαρών ενηλίκων που στερούνται ύπνου έδωσε τα πρώτα αιτιολογικά στοιχεία που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την κοιλιακή παχυσαρκία και το επιβλαβές σπλαχνικό ή «κοιλιακό» λίπος. Ίσως είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της κατανομής του σωματικού λίπους και νέο εύρημα ήταν ότι η αύξηση του κοιλιακού λιπώδους ιστού, και ειδικά του σπλαχνικού λίπους, συνέβη ως συνάρτηση του μειωμένου ύπνου.
Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη 12 υγιών, μη παχύσαρκων ατόμων που τυχαιοποιήθηκαν σε ελεγχόμενο περιορισμό ύπνου – επί 2 εβδομάδες 4 ώρες ύπνου τη νύχτα – ή ελεγχόμενου ύπνου 9 ώρες τη νύχτα, ακολουθούμενη από περίοδο ανάρρωσης 3 ημερών. Η μελέτη διεξήχθη στο νοσοκομείο, παρακολουθούσε τη θερμιδική πρόσληψη των συμμετεχόντων και χρησιμοποίησε επιταχυνσιομετρία για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 19 έως 39 ετών.
Στο τέλος των 2 εβδομάδων αυτοί οι άνθρωποι αύξησαν κατά περίπου 0,5 κιλό το βάρος τους, το οποίο ήταν σημαντικό αλλά παρόλα αυτά πολύ μέτριο. Ο μέσος άνθρωπος που κοιμάται 4 ώρες τη νύχτα πιστεύει ότι τα πάει καλά αν βάλει μόνο ένα κιλό.
Το πρόβλημα είναι ότι όταν γίνει μια πιο συγκεκριμένη ανάλυση διαπιστώνεται ότι στην πραγματικότητα με το 1 κιλό η σημαντική αύξηση του λίπους είναι στην περιοχή της κοιλιάς, και μάλιστα μέσα στην κοιλιά (σπλαχνικό λίπος).
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με περιορισμένο ύπνο έτρωγαν κατά μέσο όρο 308 επιπλέον θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τους άλλους (95% διάστημα εμπιστοσύνης, 59,2 – 556,8 kcal / ημέρα, P = 0,015) και ενώ αυτό μεταφράστηκε σε 0,5 kg αύξηση βάρους (95% CI, 0,1 – 0,8 kg, P = 0,008), οδήγησε επίσης σε αύξηση 7,8 cm2 στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό (ΦΠΑ) (95% CI, 0,3 – 15,3 cm2, P = 0,042) , που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 11%. Η μελέτη χρησιμοποίησε αξονική τομογραφία την ημέρα 1 και την ημέρα 18 (1 ημέρα μετά την περίοδο αποκατάστασης των 3 ημερών) για να αξιολογήσει την κατανομή του κοιλιακού λίπους.
Μετά την περίοδο ανάρρωσης, ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το κοιλιακό λίπος στους ασθενείς με περιορισμό του ύπνου συνέχιζε να αυξάνεται, ωστόσο το σωματικό βάρος και το υποδόριο λίπος έπεσαν και η αύξηση του συνολικού κοιλιακού λίπους σταμάτησε.
Τα ευρήματα έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Υπάρχει κάποιο βιοχημικό μήνυμα στο σώμα που συνεχίζει να στέλνει λίπος στο σπλαχνικό διαμέρισμα. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεπαρκούς ύπνου αθροίζονται με τα χρόνια ώστε τελικά να υπάρχει η επικράτηση του σπλαχνικού λίπους.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι παραδοσιακές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου δεν είναι αρκετές. Αν στη μελέτη μετρούσαν απλώς το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, θα έλειπε εντελώς το τελικό αποτέλεσμα.
Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημεία: στον εντοπισμό των μηχανισμών που προκαλούν συσσώρευση κοιλιακού λίπους με λιγότερο ύπνο και εάν η παράταση του ύπνου μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία.
Η μεγαλύτερη παρανόηση πολλών κλινικών γιατρών και ορισμένων καρδιολόγων είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι νόσος. Ακόμη και όταν ορισμένοι κλινικοί γιατροί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια, πιστεύουν ότι η παθογόνος δράση της περιορίζεται στο σπλαχνικό λίπος. Το υποδόριο λίπος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση σπαλχνικού και επικαρδίου λίπους, καθώς και λιπώδη διήθηση του ήπατος και άλλων ζωτικών οργάνων, με αποτέλεσμα αυξημένο επικαρδιακό λιπώδη ιστό και έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά.
Έτσι, ακόμη και αν η διαταραχή του ύπνου δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, εάν η διαταραχή του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του λίπους – “άρρωστο λίπος” ή λιποπάθεια – τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και ανθυγιεινή σωματική σύνθεση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σπλαχνικού λίπους.
Βιβλιογραφία
Naima Covassin, et al. Effects of Experimental Sleep Restriction on Energy Intake, Energy Expenditure, and Visceral Obesity. Journal of the American College of Cardiology. Volume 79, Issue 13, 5 April 2022, Pages 1254-1265
Richard Mark Kirkner. Sleep deprivation sends fat to the belly. MDEDGE.