Η τακτική κατανάλωση καφέ, ειδικά δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της καρδιαγγειακής νόσου, των αρρυθμιών και της θνησιμότητας, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ήδη καρδιαγγειακή νόσος.
Ο καφές δεν είναι μόνο καφεΐνη. Αποτελείται από έως και 100 βιολογικά ενεργά συστατικά με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιαρρυθμικές ιδιότητες. Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός περιλαμβάνει τις ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στο μεταβολικό σύνδρομο. Η καφεΐνη παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους μέσω της αύξησης του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Επιπλέον, ο καφές έχει συσχετιστεί με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της συνήθους κατανάλωσης καφέ και τη συχνότητα εμφάνισης αρρυθμιών, καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα μεταξύ 382.535 συμμετεχόντων με και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη για περισσότερα από 10 χρόνια παρακολούθησης (διάμεση ηλικία 57 έτη, 52% γυναίκες).
Μόνο μικρότερες μελέτες και μεταναλύσεις υπήρχαν πριν από αυτή την πολύ μεγάλη μελέτη. Οι άνθρωποι αγαπούν τον καφέ και οι γιατροί λένε συχνά στους ασθενείς να σταματήσουν τον καφέ με καρδιακές παθήσεις χωρίς όμως να υπάρχει επιστημονική υποστήριξη.
Τα άτομα κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τα ημερήσια φλιτζάνια καφέ που αναφέρθηκαν από τους ίδιους: μηδέν, λιγότερο από ένα, ένα, δύο έως τρία, τέσσερα με πέντε, ή περισσότερα από πέντε φλιτζάνια.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Ο Kistler και οι συνεργάτες του παρατήρησαν μια σχέση σχήματος U μεταξύ του αριθμού των καθημερινών φλιτζανιών καφέ και των περισσότερων τύπων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα άτομα που κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα παρουσίασαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για το σύνθετο καρδιαγγειακό αποτέλεσμα, το οποίο ορίστηκε ως καρδιαγγειακή νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσος (HR = 0,91, 95% CI, 0,88-0,94; P < 0,01), CHD (HR = 0,9; 95% CI, 0,87-0,93; P < 0,01), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (HR = 0,85; 95% CI, 0,81-0,9; P < 0,01) και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (HR = 0,86; 95% CI, 0,83-0,9, Ρ < 0,01).
Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα (HR = 0,85; 95% CI, 0,75-0,96; P <,01), ενώ ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή θνησιμότητα ήταν χαμηλότερος σε εκείνους που έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα (HR = 0,83, 95% CI, 0,75-0,95, P < 0,01).
Μια παρόμοια καμπύλη σχήματος U, με τον χαμηλότερο κίνδυνο που παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, παρατηρήθηκε για τη συσχέτιση μεταξύ της λήψης καφέ και του κινδύνου για οποιαδήποτε αρρυθμία (HR = 0,92, 95% CI, 0,88-0,95, P < 0,01), συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής/πτερυγισμού, της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας και της κοιλιακής ταχυκαρδίας/μαρμαρυγής (P για όλους < 0,05).
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σταθερή μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε άτομα που έπιναν έως και πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα (P για όλους < 0,01).
Η τακτική λήψη καφέ, ιδιαίτερα δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, συσχετίστηκε με σημαντικές μειώσεις της αρρυθμίας, της στεφανιαίας νόσου, της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της θνησιμότητας και βελτιωμένη επιβίωση σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσοo. Η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται αλλά μάλλον να θεωρείται μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Βιβλιογραφία
Kistler P, et al. Abstract 1186-021. Presented at: American College of Cardiology Scientific Session; April 2-4, 2022; Washington, D.C. (hybrid meeting).