Ελάχιστες διαφορές βρέθηκαν στο μικροβίωμα του δέρματος ασθενών με λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων πριν και μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά σε σύγκριση με μη μολυσμένους μάρτυρες.
Η αναγνώριση ότι η θεραπεία με αντιβιοτικά μεταβάλλει σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου, όπως καταδεικνύεται από τη νόσο με Clostridioides difficile, εγείρει το ερώτημα πόσο σημαντικά η αντιβιοτική θεραπεία μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα σε άλλα σημεία του σώματος. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πρόσφατα την επίδραση της αντιβιοτικής θεραπείας για λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων (SSTIs) στο μικροβίωμα του δέρματος. Ανέλυσαν δείγματα από 9 σημεία του σώματος σε 10 εξωτερικούς ασθενείς με οξεία πυώδη SSTI πριν και μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά σε σύγκριση με 10 υγιείς μάρτυρες. Οι τοποθεσίες περιελάμβαναν τις ρινικές χοάνες, το στοματοφάρυγγα, τη θέση της λοίμωξης και 6 άλλες θέσεις του δέρματος.
Τα δείγματα μικροβιώματος αποκάλυψαν κυρίως είδη Firmicutes, Actinobacteria και Bacteroidetes. Σχεδόν σε όλα τα μη μολυσμένα σημεία του σώματος, τα δείγματα δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των περιπτώσεων και των μαρτύρων. Η εξαίρεση ήταν η υψηλότερη σχετική αφθονία των ειδών Corynebacterium και η χαμηλότερη αφθονία του Cutibacterium acnes στη γλουτιαία πτυχή σε περιπτώσεις λοίμωξης. Η αντιβιοτική θεραπεία (τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη [8 περιπτώσεις], κεφαλεξίνη [3], δοξυκυκλίνη [1] και κλινδαμυκίνη [1]) δεν άλλαξε σημαντικά το μικροβίωμα σε μη μολυσμένα σημεία, αλλά μείωσε τη σχετική αφθονία του Staphylococcus aureus σε μολυσμένα σημεία .
Το κύριο εύρημα αυτής της μελέτης είναι η καθησυχαστική παρατήρηση ότι η συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά είχε ελάχιστη επίδραση στο μικροβίωμα του δέρματος συνολικά, πιθανώς σχετιζόμενη με περιορισμένη διείσδυση αντιβιοτικών στην επιδερμίδα όπου βρίσκονται τα περισσότερα βακτηριακά είδη. Ωστόσο, η γενίκευση του ευρήματος είναι περιορισμένη στο ότι οι περισσότεροι ασθενείς έλαβαν μόνο ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό, την τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη. Επιπλέον, εκείνοι με δερματολογικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν διαφορές στη διείσδυση των αντιβιοτικών στην επιφάνεια του δέρματος αποκλείστηκαν. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες με επίκεντρο τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς με διαβήτη ή σε αιμοκάθαρση ή χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Βιβλιογραφία
Chan AA et al. The effect of systemic antibiotics for suppurative skin and soft tissue infections on skin microbiome. Open Forum Infect Dis 2022 Mar 22