Οι άνθρωποι που περνούν περισσότερο χρόνο την ημέρα χρησιμοποιώντας ασύρματες κινητές συσκευές είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους.
Σε ευρήματα από μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, κάθε ώρα την ημέρα αύξησης του χρόνου στην οθόνη του κινητού συσχετίστηκε με αύξηση του ΔΜΣ και η υπερβολική χρήση συσκευών συνδέθηκε με ανεπαρκή ύπνο, μεγαλύτερη κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, υπνηλία και κατάθλιψη. Τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία καθιστούν επιτακτική ανάγκη για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν στρατηγικές για να μειώσουν τη χρήση των κινητών συσκευών τους.
Δεν ζητάμε να πετάξουμε τις συσκευές από το παράθυρο. Υποστηρίζουμε το μέτρο, την ισορροπία και την εμπλοκή στην πραγματική ζωή. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να βρούμε χαρά στη ζωή μας εκτός σύνδεσης.
Διεξήχθη μια βιβλιογραφική έρευνα στις βάσεις δεδομένων PubMed και MEDLINE για μελέτες που αναφέρονται στον εθισμό σε smartphone, χρόνο οθόνης και τηλέφωνο έως τον Μάιο του 2021. Η αναζήτηση διεξήχθη ως μέρος μιας εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας με βάση τον πληθυσμό, με τίτλο Freedom from smartPhone (Phreedom). Βρέθηκαν 655 αρχικές αναφορές, από τις οποίες οι 234 συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.
Ο εθισμός στις ασύρματες φορητές συσκευές συνδέεται με τη θεωρία της ευαισθητοποίησης των κινήτρων του εθισμού. Οι χρήστες λαμβάνουν ένα σύνθημα, όπως μια ειδοποίηση ή ένα μήνυμα σε μια κλειδωμένη οθόνη ή θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους όταν αισθάνονται πλήξη, απογοήτευση ή ολοκλήρωση μιας κουραστικής εργασίας. Η ειδοποίηση προκαλεί μια απελευθέρωση ντοπαμίνης που οδηγεί σε μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά στην οποία ο χρήστης κοιτάζει συνεχώς τη συσκευή του ως διαφυγή ή απόσπαση της προσοχής. Ο χρήστης αγγίζει τη συσκευή, θα ελέγξει το email, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή θα εκτελέσει κάποια άλλη εργασία και θα αισθανθεί καλά με την ικανοποίηση της λαχτάρας.
Όσο πιο συχνά περνάμε από αυτόν τον βρόχο ενεργοποίησης ασύρματων κινητών συσκευών, τόσο περισσότερο ενισχύεται. Κάθε φορά που ο εγκέφαλός μας βιώνει αυτό το αίσθημα ανταμοιβής, αναζητούμε το επόμενο σύνθημα. Κάθε φορά που υπάρχει ένα σύνθημα, αναζητούμε την επόμενη ανταμοιβή. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο.
Η υπερβολική χρήση ασύρματων κινητών συσκευών μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Κάθε ώρα ανά ημέρα αύξησης του χρόνου οθόνης σχετίζεται με 0,05 kg/m2 έως 0,07 kg/m2 αύξηση του ΔΜΣ (P < 0,001). Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση περιλαμβάνουν την αποσπασματική υπερφαγία, τη διαταραχή του ύπνου και την αναβλητικότητα υγιεινών δραστηριοτήτων, όπως η παραίτηση από τη σωματική δραστηριότητα, ο οικογενειακός χρόνος ή ο ύπνος.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που φαίνεται πολύ λογικός και προφανής είναι η αύξηση του χρόνου καθιστικής ζωής, λόγω του περισσότερου χρόνου που αφιερώνουμε στις συσκευές μας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό. Έχουμε περιορισμένο αριθμό ωρών διακριτικής ευχέρειας μέσα σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης είναι βέβαιο ότι θα εκτοπίσει κάποιες άλλες βασικές δραστηριότητες από αυτές τις διακριτικές ώρες.
Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης συνδέεται επίσης με άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η χρήση παράνομων ουσιών. Οι άνθρωποι που είναι νεότεροι στην ηλικία της αρχικής έκθεσης σε κινητές συσκευές και εκείνοι που εκτίθενται σε συσκευές για μεγαλύτερη διάρκεια έχουν υψηλότερες πιθανότητες για δυσμενή έκβαση στην υγεία.
Μπορούν να εφαρμοστούν πολλές στρατηγικές για τη μείωση του χρόνου οθόνης της κινητής συσκευής.
Οι άνθρωποι θα πρέπει
- να απενεργοποιούν τυχόν μη ουσιαστικές ειδοποιήσεις,
- να προσέχουν την παράλογη λαχτάρα και τον συγκεκριμένο χρόνο για να ελέγξουν τα email και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
- να κάνουν την κινητή συσκευή δυσπρόσιτη βάζοντάς την σε ένα συρτάρι, τσέπη με φερμουάρ ή χρησιμοποιώντας έναν περίπλοκο κωδικό πρόσβασης για να την ανοίξουν και να κάνουν τη συσκευή βαρετή και μη ελκυστική διαγράφοντας τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων ή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα χρονομετρημένου αποκλεισμού.
Πηγή
Gupta N. RF12 | PSUN103. Presented at: ENDO Annual Meeting; June 11-14, 2022; Atlanta (hybrid meeting).