Μια δίαιτα πτωχή σε υδατάνθρακες και με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βελτίωσε σημαντικά τη βαθμολογία δραστηριότητας της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD) και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) περισσότερο από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Εάν έχετε λίπος στο συκώτι, θα ωφεληθείτε από την κατανάλωση λίπους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της ερευνητικής αυτής μελέτης, η οποία είναι η πιο εκτεταμένη ερευνητική μελέτη που έγινε για τη συγκεκριμένη δίαιτα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και λιπώδη νόσο του ήπατος.
Αν και έχει βρεθεί ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις με βάση τους χαμηλούς υδατάνθρακες βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο, η επίδραση στη NAFLD ήταν προηγουμένως άγνωστη. Για να εξετάσει την επίδραση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη NAFLD, ο Hansen και οι συνεργάτες του τυχαιοποίησαν 185 ασθενείς είτε σε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά είτε σε μια «κλασική δίαιτα για διαβήτη» που αποτελείται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά επί 6 μήνες. Και οι δύο δίαιτες δεν περιορίζονταν σε θερμίδες.
Το ιδιαίτερο με αυτές τις δίαιτες ήταν ότι είπαν στους συμμετέχοντες: «Παρακαλώ μην χάσετε βάρος. φάτε μέχρι να χορτάσετε». Η κλασσική δίαιτα για τον διαβήτη είναι η βασική δίαιτα για δεκαετίες – είναι χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, πατάτες, λαχανικά. Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αντίθετα, είναι πολύ υψηλή σε λιπαρά, κυρίως υγιεινά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, αλλά και το τυρί, η κρέμα γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Μια θετική έκβαση της παρέμβασης θα καθοριζόταν από τουλάχιστον δύο βαθμούς βελτίωση στο NAFLD Activity Score (NAS), με τουλάχιστον ένα βαθμό βελτίωση είτε στη φλεγμονή του ήπατος είτε στην απουσία επιδείνωση της ίνωσης και της γλυκαιμικής ρύθμισης.
Ο Hansen και οι συνεργάτες του έκαναν βιοψίες ήπατος και μέτρησαν την HbA1c στην αρχή και μετά από 6 μήνες. Αξιολόγησαν τις βιοψίες με τυφλό τρόπο σύμφωνα με το Κλινικό Ερευνητικό Δίκτυο για τη Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα. Οι ασθενείς έλαβαν επίσης συνεχείς διαβουλεύσεις με διαιτολόγο και η συμμόρφωση καταγραφόταν τακτικά μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας ημερολογίου τροφίμων.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία σημαντική διακύμανση μεταξύ των ομάδων διατροφής όσον αφορά τη βελτίωση τουλάχιστον δύο πόντων στο NAS. Ωστόσο, ο Hansen και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βελτίωσαν το NAS με τουλάχιστον ένα βαθμό σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά (70% έναντι 49%· P = 0,028), και λιγότεροι ασθενείς στην ομάδα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρουσίασαν επιδείνωση του NAS σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά (1% έναντι 23%, P < 0,001).
Επιπλέον, οι ασθενείς στην ομάδα με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εμφάνισαν βελτιωμένη HbA1c (–9,5) σε σύγκριση με την ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (–3,4, P <0,001) και έχασαν πολύ περισσότερο βάρος (–5,7 kg έναντι. –1,8 kg, P < 0,001).
Διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά ήταν πολύ καλή για τη βελτίωση του ελέγχου του διαβήτη. Μείωσε το λίπος στο συκώτι και παρόλο που οι ασθενείς έτρωγαν όσες θερμίδες είχαν συνηθίσει, έχασαν 5,8% σωματικό βάρος.
Το βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον γιατί ένα από τα προβλήματα με τις δίαιτες σήμερα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, οπότε μπορεί να είναι πιο εύκολο να συμμορφωθούν οι ασθνείς με κάποια δίαιτα εάν είναι χορτάτοι. Ενδεχομένως αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να δώσουν στους ασθενείς περισσότερες επιλογές στο μέλλον, ότι μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους αυτό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.
Πηγή
Hansen C, et al. Abstract GS012. Presented at: International Liver Congress; June 22-26, 2022; London (hybrid meeting).