Αν και η μεσογειακή διατροφή έχει αποδείξει τα οφέλη της για την υγεία, υπάρχει σύγχυση στο διαδίκτυο σχετικά με το τι ακριβώς περιλαμβάνει, ανέφεραν ερευνητές κατά τη διάρκεια της εικονικής συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής.
Η Margaret Raber, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν το περιεχόμενο των πρώτων 200 βίντεο TikTok που εμφανίστηκαν κάτω από το hashtag #mediterraneandiet κατά τη διάρκεια μιας αναζήτησης τον Αύγουστο του 2021. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι συχνά συνδυάζουν τα οφέλη της για την υγεία με την κουζίνα που βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου αλλά δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μέρος της διατροφής.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας όρος που ενσωματώνει ορισμένες – αλλά όχι όλες – από τις διατροφικές συνήθειες των χωρών που βρίσκονται κοντά στη Μεσόγειο Θάλασσα. Συνήθως περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, καθώς και αλκοόλ με μέτρο, όπως το κόκκινο κρασί. Έρευνες έχουν δείξει ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προεκλαμψία κατά 22%.
Φανταστείτε λοιπόν, ο γιατρός σας σας λέει να δοκιμάσετε τη μεσογειακή διατροφή και τι κάνετε; Φυσικά, το ψάχνετε στο διαδίκτυο! Επομένως, η παρακολούθηση της διαδικτυακής συζήτησης σχετικά με θέματα υγείας είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να κατανοηθούν περιοχές πιθανής παραπληροφόρησης, καθώς και ευκαιρίες για μηνύματα δημόσιας υγείας.
Τα περισσότερα βίντεο TikTok που περιλήφθηκαν στην ανάλυση — το 78% — σχετίζονταν με κάποιο τρόπο με την υγεία, αλλά λιγότερο από το 9% πρόσφεραν έναν ορισμό της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, ένα στα πέντε βίντεο δεν είχε καμία σχέση με την υγεία, αλλά επικεντρώθηκε στο φαγητό και τον πολιτισμό των μεσογειακών χωρών.
Σχετικά, υπάρχει κάποια παρερμηνεία της μεσογειακής διατροφής που συμβαίνει στο TikTok, όπου όσοι κάνουν δίαιτα κάνουν βίντεο που σχετίζονται με την υγεία, αλλά παρουσιάζουν τη μεσογειακή διατροφή ως απλώς το γεγονός ότι τρώνε τρόφιμα από την περιοχή της Μεσογείου. Στον μέσο Αμερικάνο, αυτό μοιάζει συχνά με ελληνικό ή ιταλικό φαγητό σε πακέτο, συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων τροφών που δεν ανήκουν στη μεσογειακή διατροφή, όπως το αρνί, το βόειο κρέας, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα δημητριακά. Μια διατροφολόγος TikTok-er στο δείγμα αυτό το αντιμετώπισε ευθέως – λέγοντας ότι θα ήθελε να είχαν αποκαλέσει τη μεσογειακή δίαιτα με κάτι άλλο, επειδή οι ασθενείς της ήταν τόσο μπερδεμένοι σχετικά με το τι έπρεπε ή δεν πρέπει να τρώνε στη μεσογειακή διατροφή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα που ισχυρίστηκαν ότι είχαν ιατρικά ή διατροφικά διαπιστευτήρια δημοσίευσαν γενικά βίντεο υψηλότερης ποιότητας και πιο λεπτομερή. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 53% όσων δημοσίευσαν περιεχόμενο σχετικά με τη μεσογειακή δίαιτα ανέφεραν τα διαπιστευτήριά τους στη σελίδα πληροφοριών του λογαριασμού τους, αλλά λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που είχαν διαπιστευτήρια τα ανέφεραν στην ίδια την ανάρτηση. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι χρήστες μπορεί να δυσκολεύονται να προσδιορίσουν εάν οι ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας δημιούργησαν τα βίντεο.
Αν και η ανάλυση επικεντρώθηκε στους καταναλωτές, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μήνυμα στα ευρήματα για τους κλινικούς γιατρούς.
Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για τη μεσογειακή διατροφή. Είναι πιθανό ότι χωρίς καθοδήγηση, κάποια μερίδα των ασθενών μας μπορεί να πιστεύει ότι εννοούμε γενικά την ελληνική ή την ιταλική κουζίνα! Οι διατροφικές συστάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς οδηγίες, πρακτικούς πόρους και φυσικά οι πάροχοι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί να απαντούν σε ερωτήσεις ή ανησυχίες που σχετίζονται με τις διαδικτυακές πληροφορίες.
Βιβλιογραφία
Raber M, et al. #mediterraneandiet: A content analysis of Mediterranean diet-related information on TikTok. Presented at: American Society of Nutrition Scientific Sessions and Annual Meeting; June 14-16, 2022 (virtual meeting).
Delgado-Lista J, et al. Lancet. 2022;doi:10.1016/s0140-6736(22)00122-2.
Minhas AS, et al. J Am Heart Assoc. 2022;doi:10.1161/JAHA.121.022589.