Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα στα παιδιά: μπορεί να επηρεαστεί η ψυχοκοινωνική τους υγεία

Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μια συγχρονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η έλλειψη πρωινού ή το γεύμα μακριά από το σπίτι συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι μόνο σημαντικό να τρώμε πρωινό, αλλά είναι επίσης σημαντικό πού τρώνε το πρωινό τα παιδιά και τι τρώνε επίσης. Η παράλειψη πρωινού ή η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους. Ομοίως, η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων/ποτών σχετίζεται με υψηλότερες (π.χ. επεξεργασμένο κρέας) ή χαμηλότερες (π.χ. γαλακτοκομικά, δημητριακά) πιθανότητες ψυχοκοινωνικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ισπανική Εθνική Έρευνα Υγείας, ο Lopez-Gil και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 3.773 παιδιών ηλικίας 4 έως 14 ετών. Για να συλλέξουν πληροφορίες για την ψυχοκοινωνική συμπεριφορά, οι γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Δυνατοτήτων και Δυσκολιών, αναφέροντας λεπτομέρειες για το άγχος, την αυτοεκτίμηση, τη διάθεση και πολλά άλλα.

Σχεδόν κάθε συμμετέχων έτρωγε πρωινό στο σπίτι – το 98,9% έτρωγε πρωινό συνολικά και το 95,8% το έτρωγε στο σπίτι – και οι περισσότεροι είχαν αυτό που οι ερευνητές θεώρησαν φυσιολογική ψυχοκοινωνική συμπεριφορά (87%). Στο 94,5%, τα πιο συχνά αναφερόμενα γεύματα πρωινού ήταν δημητριακά, τοστ, αρτοσκευάσματα και ψωμί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παραλείπουν τακτικά το πρωινό γεύμα αντιμετώπιζαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα συμπεριφοράς – τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από εκείνα τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά πρωινό (OR = 3,29, CI 95%, 1,47–7,35). Τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό μακριά από το σπίτι τους είχαν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς (OR = 2,06; CI 95%, 1,27–3,33).

Επειδή όσοι έτρωγαν στο σπίτι ήταν πιο πιθανό να το κάνουν με μέλη της οικογένειας, οι ερευνητές έγραψαν ότι οι κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι ένας οικογενειακός χρόνος που παρέχει την ευκαιρία στις οικογένειες να συνδεθούν παρά τις συνεχιζόμενες έντονες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Έτσι, τα τρέχοντα στοιχεία υποδεικνύουν θετικές σχέσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής δύναμης στον νεαρό πληθυσμό, προτείνοντας, ως πολλά υποσχόμενη στρατηγική, την προώθηση οικογενειακών γευμάτων, με έμφαση στο πρωινό.

Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό από την απλή κατανάλωση θερμίδων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Διαφορετικά τρόφιμα συσχετίστηκαν με συμπεριφορικά αποτελέσματα υγείας. Τα παιδιά που κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι, γάλα, τσάι, καφέ, σοκολάτα, δημητριακά, τοστ, αρτοσκευάσματα και ψωμί βρέθηκαν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα από εκείνα που δεν κατανάλωναν τέτοια είδη (OR = 1,76; CI 95%, 1,21– 2,55). Συγκεκριμένα, το τυρί, το ζαμπόν και τα αυγά συνδέθηκαν επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (OR = 0,56, CI 95%, 0,38–0,83).

Οι ερευνητές έγραψαν ότι δεν μπορούσαν να διαπιστώσουν εάν οι σχέσεις που παρατήρησαν υπονοούν αιτία και αποτέλεσμα και υπογράμμισαν την ανάγκη για μελλοντικές μελέτες.

Το γεγονός ότι η κατανάλωση πρωινού μακριά από το σπίτι συνδέεται με μεγαλύτερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα υγείας είναι μια νέα πτυχή αυτής της μελέτης. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ανάγκη να προωθήσουμε όχι μόνο το πρωινό ως μέρος μιας ρουτίνας υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. Επίσης, για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας, ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά ή/και δημητριακά και ελαχιστοποιεί ορισμένες ζωικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά/χοληστερόλη, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας στους νέους.

Βιβλιογραφία

Lopez-Gil JF, et al. Front Nutr. 2022;doi:10.3389/fnut.2022.871238.

Skipping breakfast may increase chance of kids and teens developing psychosocial health problems. https://www.eurekalert.org/news-releases/962261.

About Ηρακλής Αβραμόπουλος 1394 Articles
Παθολόγος Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείο Υγεία ΙΑΤΡΕΙΟ Νεαπόλεως 9 15123 Μαρούσι 2106867060 2106838742 6944881577 avramopoulos(at)medweb(dot)gr