Μια ματιά στις κορυφαίες διαγνώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (EDs) των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι πολλά επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά οφείλονται σε ανεπαρκώς ρυθμισμένη υπέρταση.
Σε μια μελέτη περισσότερων από 20 εκατομμυρίων επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων, περίπου το ένα τρίτο των επισκέψεων για καρδιαγγειακή νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σχετικές με την υπέρταση.
Συνολικά, το 13% των επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια άτομα, ήταν για ιδιοπαθή υπέρταση.
Το γεγονός ότι αυτές οι επισκέψεις σπάνια οδήγησαν σε εισαγωγή σε νοσοκομείο (< 3%) ή θάνατο (< 0,1%) υποδηλώνει ότι σχετίζονταν κυρίως με τη θεραπεία της υπέρτασης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 20 Σεπτεμβρίου στο Journal of the American Heart Association.
Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 20,6 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα σε ενήλικες με πρωτογενή διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε όλη τη χώρα μεταξύ 2016 και 2018.
Το δείγμα ήταν 49% γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν τα 67 έτη. Οι άνδρες είχαν φτωχότερα συνολικά αρχικά καρδιομεταβολικά προφίλ, αλλά οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρτασης και αγγειοεγκεφαλικής νόσου.
Στις γυναίκες, η ιδιοπαθής υπέρταση ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος για επίσκεψη σε ΤΕΠ (16%), ακολουθούμενη από υπερτασική καρδιακή ή νεφρική νόσο (14%) και κολπική μαρμαρυγή (AF)/πτερυγισμό (10%).
Στους άνδρες, οι τρεις κορυφαίοι λόγοι ήταν η υπερτασική καρδιακή ή νεφρική νόσος (15%), η ιδιοπαθής υπέρταση (11%) και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (AMI, 11%).
Κατά την παρουσίαση, οι γυναίκες είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιδιοπαθή υπέρταση, υπερτασική κρίση, κολπική μαρμαρυγή/πτερυγισμό, υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, πνευμονική εμβολή ή ισχαιμικό εγκεφαλικό, ενώ οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ΑΜΙ ή καρδιακή ανακοπή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει διαφορές φύλου στα πρότυπα καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών. Ωστόσο, η εξέταση των επισέψεων καρδιαγγειακής νόσου στο ΤΕΠ παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών καρδιαγγειακής υγειονομικής περίθαλψης ανδρών και γυναικών, καθώς καταγράφει επισκέψεις πριν από τη νοσηλεία.
Οι προηγούμενες μελέτες επισκέψεων καρδιαγγειακής νόσου στα ΤΕΠ περιορίζονται σε επισκέψεις με υποψία εμφράγματος μυοκαρδίου (MI). Ως εκ τούτου, αυτή η ανάλυση 15 καταστάσεων καρδιαγγειακής νόσου βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του πλήρους φάσματος των οξέων αναγκών καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών μεταξύ των φύλων στη νοσηλεία και του κινδύνου θανάτου.
Διαφορές φύλου στα αποτελέσματα
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αποτελέσματα από τις επείγουσες επισκέψεις καρδιαγγειακής νόσου ήταν ελαφρώς διαφορετικά για άνδρες και γυναίκες.
Συνολικά, οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν (3,3% έναντι 4,3%) ή να νοσηλευτούν (49,1% έναντι 52,3%) μετά από επίσκεψη στα ΤΕΠ για καρδιαγγειακή νόσο. Η διαφορά μπορεί να οφείλεται στις διαγνώσεις γενικά χαμηλότερου κινδύνου των γυναικών, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει υποεκτίμηση των θανάτων στις γυναίκες.
Επίσης, οι γυναίκες με ενδοκρανιακή αιμορραγία (ICH) είχαν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή θανάτου σε σύγκριση με τους άνδρες με ICH.
Οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν παρουσίαζαν υπερτασική καρδιακή ή νεφρική νόσο, κολπική μαρμαρυγή/πτερυγισμό, AMI ή καρδιακή ανακοπή.
Ασφαλώς χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των υποκείμενων παραγόντων που οδηγούν τις διαφορές στα πρότυπα καρδιαγγειακής νόσου και τα αποτελέσματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Σίγουρα όμως επιβεβαιώνεται ότι η υπέρταση είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και αυτή η μελέτη επαναλαμβάνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση πιο τακτικά.
Τουλάχιστον, εάν εμφανιστούν στο νοσοκομείο διότι δεν αισθάνονται καλά ή οτιδήποτε άλλο, και βρεθούν να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία να τους διδάξουμε πραγματικά για την υπέρταση και να τους παρακολουθήσουμε.
Βιβλιογραφία
Zahra Raisi‐Estabragh, et al. Differential Patterns and Outcomes of 20.6 Million Cardiovascular Emergency Department Encounters for Men and Women in the United States. Journal of the American Heart Association. 2022;0:e026432.