Κλινικά σημαντικές βλάβες εντοπίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους ασθενείς με αυτή τη μέθοδο.
Η βίντεο ενδοσκόπηση με κάψουλα (VCE) μπορεί να απεικονίσει τον βλεννογόνο ολόκληρου του γαστρεντερικού σωλήνα και έχει σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της αδιάγνστης ή λανθάνουσας αιμορραγίας από το γαστρεντερικό. Για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της VCE σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό, οι ερευνητές στο Ισραήλ εξέτασαν τα αποτελέσματα της VCE σε 92 ηλικιωμένους ασθενείς (ηλικία τουλάχιστον 80 ετών) και τα συνέκριναν με αποτελέσματα σε 443 νεότερους ασθενείς (εύρος ηλικίας 65-79 ετών).
Η αναιμία ήταν η πιο συχνή ένδειξη για VCE σε όλους τους ασθενείς. Πλήρης οπτικοποίηση του λεπτού εντέρου επιτεύχθηκε σε περίπου 95% των ασθενών και στις δύο ομάδες. Κλινικά σημαντικά ευρήματα διαπιστώθηκαν πιο συχνά σε ηλικιωμένους ασθενείς (53% έναντι 40%). Οι αγγειακές εκτασίες ήταν τα πιο συχνά ευρήματα και στις δύο ομάδες, αλλά παρατηρήθηκαν συχνότερα στους ηλικιωμένους ασθενείς (36% έναντι 23%). Ενεργή αιμορραγία παρατηρήθηκε στο 13% των ηλικιωμένων ασθενών και στο 7% των νεότερων ασθενών. Η νόσος του Crohn βρέθηκε σε περίπου 10% των ασθενών και στις δύο ομάδες. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για παγιδευμένη κάψουλα.
Η VCE είναι ασφαλής και έχει υψηλότερη απόδοση σε ηλικιωμένους ασθενείς από ότι σε νεότερους. Σε σύγκριση με την κλασσική ενδοσκόπηση, η VCE έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί καταστολή με φάρμακα. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί επί τόπου θεραπεία. Ασφαλώς και η κλασσική ενδοσκόπηση θα εξακολουθήσει να είναι προτιμότερη από την VCE προς το παρόν. Ωστόσο, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί να γίνει πρώτα VCE σε ασθενείς με πολύ υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από την καταστολή, καθώς οι βλάβες τόσο στο στομάχι όσο και στο παχύ έντερο μπορούν να εντοπιστούν και μπορούν να καθοδηγήσουν την επακόλουθη ενδοσκοπική θεραπεία.
Βιβλιογραφία
Thurm T et al. Octa-nonagenarians can perform video capsule endoscopy safely and with a higher diagnostic yield than 65–79-year-old patients. J Am Geriatr Soc 2022 Oct; 70:2958.