Το υψηλότερο αλλοστατικό φορτίο, ένα μέτρο του συνεχούς στρες, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, ειδικά στους νεότερους πληθυσμούς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο SSM Population Health.
Τα ευρήματα έδειξαν συσχετίσεις υψηλού αλλοστατικού φορτίου με 106% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο μεταξύ των νεαρών μαύρων ατόμων και 95% αυξημένο κίνδυνο μεταξύ των νεαρών λευκών ατόμων.
Το αλλοστατικό φορτίο είναι «η φθορά στο σώμα» που συσσωρεύεται καθώς ένα άτομο εκτίθεται σε επαναλαμβανόμενο ή χρόνιο στρες. Ο όρος επινοήθηκε από τους Bruce McEwen και Eliot Stellar το 1993.
Ιστορικό και μέθοδοι
Το χρόνιο στρες προκαλεί συστηματική φλεγμονή. Έτσι, η κατανόηση του εάν το άγχος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στον θάνατο από καρκίνο ήταν το επίκεντρο της μελέτης. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες, οι γυναίκες, οι σεξουαλικές και έμφυλες μειονότητες και άλλες μειονοτικές ομάδες βιώνουν κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες που προέρχονται από συστημικό ρατσισμό, σεξισμό, μισογυνισμό και άλλες προκαταλήψεις που τους δίνουν υψηλότερο σχετικό αλλοστατικό φορτίο σε σύγκριση με το λευκό τους. άντρες ομολόγους.
Για αυτόν τον λόγο, ο Moore και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εντοπίσουν πιθανές συσχετίσεις αλλοστατικού φορτίου ή αθροιστικού στρες, με τον θάνατο που σχετίζεται με τον καρκίνο και εάν αυτές οι συσχετίσεις διέφεραν ανάλογα με τη φυλή ή την εθνικότητα.
Η αναδρομική ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα 41.218 ατόμων που συμπεριλήφθηκαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής μεταξύ 1988 και 2019.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα αναλογικών κινδύνων Fine και Gray Cox προσαρμοσμένα για την ηλικία, τα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία και τις συννοσηρότητες για να εκτιμήσουν τα HR υποκατανομής (sHRs) του θανάτου από καρκίνο μεταξύ της κατάστασης υψηλού και χαμηλού αλλοστατικού φορτίου.
Ευρήματα
Σε σύγκριση με ασθενείς με χαμηλό αλλοστατικό φορτίο (n = 21.504), οι ασθενείς με υψηλό αλλοστατικό φορτίο (n = 19.714) φάνηκαν πιο πιθανό να είναι μεγαλύτεροι (μέση ηλικία 53,2 έτη έναντι 39,4 ετών), να αναγνωρίζονται ως Μαύροι (12,9% έναντι 8,4). %), έχουν υψηλότερο μέσο ΔΜΣ (30,7 kg/m² έναντι 25,5 kg/m²), έχουν διαγνωστεί με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (3,9% έναντι 0,8%) ή καρδιακή προσβολή (5,6% έναντι 1,7%) και έχουν οποιοδήποτε ιστορικό καρκίνου (11,3% έναντι 5,7%).
Συνολικά, οι ασθενείς με υψηλό αλλοστατικό φορτίο είχαν 14% αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο (sHR = 1,14, 95% CI, 1,04-1,26). Τα αποτελέσματα έδειξαν επιπλέον 18% αυξημένο κίνδυνο μεταξύ των λευκών ατόμων (sHR = 1,18; 95% CI, 1,03-1,34) και μη σημαντικές συσχετίσεις 8% αυξημένου κινδύνου μεταξύ των μαύρων ατόμων και 3% μεταξύ των Ισπανόφωνων ατόμων.
Όταν εστιάζονταν μόνο σε μαύρους ασθενείς ηλικίας κάτω των 40 ετών, εκείνοι με υψηλό αλλοστατικό φορτίο είχαν 106% αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν επίσης παρόμοιο μεταξύ των νεαρών λευκών ασθενών με υψηλό αλλοστατικό φορτίο, οι οποίοι είχαν 95% αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρκίνου.
Οι Ισπανοί ενήλικες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο.
Επιπτώσεις
Οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν νέες προσεγγίσεις με πολυεπίπεδες στρατηγικές που μειώνουν το χρόνιο στρες και τη φλεγμονή, όπως συντονισμένες προσπάθειες για αποστιγματισμό της ψυχικής υγείας και παροχή πολιτισμικά ευαίσθητων, ικανών και οικονομικά προσιτών πόρων στην πρωτοβάθμια και προληπτική φροντίδα.
Απαιτείται επίσης καλύτερη κατανόηση του αλλοστατικού φορτίου και της ειδικής για τον καρκίνο αιτιολογίας. Επιπλέον, ο καρκίνος δεν είναι μόνο μία νόσος, αλλά πολλές. Επομένως, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σωρευτικό στρες αυξάνει τους κινδύνους για διάφορους τύπους θανάτου από καρκίνο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Βιβλιογραφία
Moore JX, et al. Exploring racial disparities on the association between allostatic load and cancer mortality: A retrospective cohort analysis of NHANES, 1988 through 2019. SSM Popul Health. 2022;doi:10.1016/j.ssmph.2022.101185.