Λιγότερο από το 20% των ενηλίκων και των εφήβων σε όλο τον κόσμο πληρούν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τι λένε οι οδηγίες
Οι οδηγίες από το 2020 συνιστούν στα παιδιά και τους εφήβους να κάνουν 60 λεπτά μέτριας έως έντονης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα και δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης (MSA) 3 ημέρες την εβδομάδα. Για ενήλικες και ηλικιωμένους, οι οδηγίες απαιτούν 150 έως 300 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 έως 150 λεπτά έντονης έντασης την εβδομάδα και MSA 2 ημέρες την εβδομάδα.
Τι έδειξε η μελέτη
Σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ο Antonio Garcia-Hermoso, PhD και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να εκτιμήσουν το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που πληρούσε τις συστάσεις του ΠΟΥ.
Η μελέτη αυτή παρέχει μια ακριβή εκτίμηση του επιπολασμού της σωματικής δραστηριότητας σε επίπεδο πληθυσμού, που είναι ένας σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου χρόνιας νόσου. Οι ενήλικες που συμμετείχαν σε αερόβια και MSA στα συνιστώμενα επίπεδα εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην θνησιμότητα για όλες τις αιτίες, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο για πολυνοσηρότητες (π.χ. καρδιαγγειακό κίνδυνο και διαβήτη τύπου 2).
Οι ερευνητές έψαξαν σε πέντε βάσεις δεδομένων και εντόπισαν 21 μελέτες που περιλάμβαναν περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους από 31 χώρες.
Συνολικά, διαπίστωσαν ότι ο επιπολασμός της συμμόρφωσης με τις οδηγίες ήταν 17,15% (95%, CI 15,44%-18,94%) μεταξύ των ενηλίκων. Ο επιπολασμός της συμμόρφωσης ήταν ελαφρώς υψηλότερος στους εφήβους, στο 19,45% (95% CI, 16,34%-22,75%)
Επιπρόσθετα σημείωσαν ότι η συμμόρφωση ήταν χαμηλότερη μεταξύ των ενηλίκων με χαμηλό ή μεσαίο μορφωτικό επίπεδο, εκείνων που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, γυναικών, ατόμων που ήταν λιποβαρή ή παχύσαρκα και εκείνων που αυτοαξιολόγησαν την υγεία τους ως κακή ή μέτρια (P <0,001), αν και ο επιπολασμός παρέμεινε πολύ χαμηλός σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τον επιπολασμό ανά γεωγραφική τοποθεσία. Σε σύγκριση με χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπως η Ισλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης όπως η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία, η Ρουμανία και η Πολωνία είχαν χαμηλότερο επιπολασμό των κατευθυντήριων γραμμών.
Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις βασικές αιτίες των γεωγραφικών διαφορών αλλά πρόσφεραν μερικές πιθανές εξηγήσεις, όπως τα διαφορετικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας ή η υιοθέτηση διαφορετικών πολιτικών προώθησης της άσκησης μεταξύ των χωρών.
Η Ολλανδία, μια από τις χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό, υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική άσκηση το 2017 και είχε ως στόχο το 75% του ολλανδικού πληθυσμού να τις τηρήσει. Η κυβέρνηση ξεκίνησε πολλές εθνικές πολιτικές ή σχέδια δράσης για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία μέσω της συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης, του αθλητικού τομέα, των δήμων, των επιχειρήσεων, των παρόχων φροντίδας και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Επιπλέον, οι ανισότητες πλούτου μεταξύ των χωρών, που πιθανώς επηρεάζουν την πρόσβαση ενός ατόμου σε εγκαταστάσεις γυμναστικής ή τη διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου για να ασχοληθεί με αερόβια και MSA, θα μπορούσαν επίσης να εξηγήσουν ορισμένες από αυτές τις διαφορές.
Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο ένας στους πέντε έφηβους και ενήλικες πληρούσε τις οδηγίες αερόβιας άσκησης και MSA και απαιτούνται μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που προάγουν και τους δύο τύπους άσκησης για να μειωθεί η σχετική επιβάρυνση των μη μεταδοτικών νοσημάτων.
Αυτά τα χαμηλά επίπεδα επιπολασμού είναι ανησυχητικά από την άποψη της δημόσιας υγείας και τονίζουν την ανάγκη παροχής μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων σωματικής δραστηριότητας που πρέπει να υποστηρίζονται από μακροπρόθεσμη πολιτική δέσμευση και να συνδυάζονται με συντονισμένες και σταθερές στρατηγικές διάδοσης και επικοινωνίας σε όλους τους τομείς.
Βιβλιογραφία
Garcia-Hermoso A, et al. Adherence to aerobic and muscle-strengthening activities guidelines: a systematic review and meta-analysis of 3.3 million participants across 32 countries. Br J Sports Med. 2022;doi:10.1136/bjsports-2022-106189.