Τα συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για άνοια κάθε αιτίας, σύμφωνα με νέα μελέτη στο JAMA Network Open.
Τα συμπτώματα ψυχολογικής έντασης έχουν δείξει συσχέτιση με επακόλουθη άνοια, αλλά η φύση της συσχέτισης παραμένει ασαφής.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ ψυχολογικής δυσφορίας και αιτιολογικού κινδύνου για άνοια και επίπτωσης της άνοιας. Διεξήγαγαν μια μελέτη κοόρτης που αποτελούνταν από συγχρονικές εθνικές έρευνες με βάση τον πληθυσμό που συλλέγονταν στη Φινλανδία κάθε 5 χρόνια από το 1972 έως το 2007. Η κοόρτη συνδέθηκε με δεδομένα του Φινλανδικού Μητρώου Υγείας για άνοια και θνησιμότητα για κάθε συμμετέχοντα μέχρι το τέλος του 2017.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας, όπως άγχος, καταθλιπτική διάθεση, εξάντληση και νευρικότητα. Η άνοια για όλες τις αιτίες συλλέχτηκε μέσω εθνικών μητρώων υγείας.
Μεταξύ 67.688 συμμετεχόντων (μέση ηλικία 45,4 έτη, 51,7% γυναίκες), οι 7.935 έλαβαν διάγνωση άνοιας σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 25,4 ετών. Η ψυχολογική δυσφορία συσχετίστηκε σημαντικά με την άνοια κάθε αιτίας, με αναλογίες ποσοστού επίπτωσης που κυμαίνονται από 1,17 (95% CI, 1,08-1,26) για την εξάντληση έως 1,24 (95% CI, 1,11-1,38) για το στρες.
Φαίνεται ότι ίσως τα συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας είναι αιτιολογικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άνοιας, αλλά μόνο ασθενώς αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης άνοιας παρουσία του ανταγωνιστικού κινδύνου θανάτου.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι για να λύσουμε το αίνιγμα γύρω από τη συσχέτιση της κατάθλιψης και του άγχους με τον κίνδυνο άνοιας, πρέπει να εξετάσουμε διαρκή πρότυπα αντίληψης του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος για μεγάλες περιόδους και σε φάσεις του κύκλου ζωής μας.
Βιβλιογραφία
Barak Y. Stress, Distress, Tensity, Neuroticism, and Risk of Dementia. JAMA Netw Open. 2022;5(12):e2247124.