Τα άτομα με πολλούς χαμηλού κινδύνου παράγοντες ύπνου είχαν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, CV και καρκίνο έναντι εκείνων με έναν ή καθόλου παράγοντες ύπνου χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με δεδομένα που πρόκειται να παρουσιαστούν στο American College of Cardiology Scientific Session.
Διαπιστώθηκε μια σαφής σχέση δόσης-απόκρισης, επομένως όσο πιο ωφέλιμους παράγοντες έχει κάποιος από την άποψη του να έχει υψηλότερη ποιότητα ύπνου, έχει επίσης σταδιακή μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο.
Αυτά τα ευρήματα τονίζουν ότι δεν αρκεί μόνο να κοιμάσαι αρκετές ώρες. Πρέπει πραγματικά να έχεις καλή ποιότητα ύπνου και να μην έχεις πολύ πρόβλημα να κοιμηθείς και να διατηρήσεις τον ύπνο.
Ο Qian και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 172.321 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 50 έτη, 54% γυναίκες) που συμμετείχαν στην Εθνική Συνέντευξη για την Υγεία μεταξύ 2013 και 2018. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε βαθμολογία ύπνου χαμηλού κινδύνου με βάση πέντε παραμέτρους: διάρκεια ύπνου 7 έως 8 ώρες την ημέρα, δυσκολία να κοιμηθείς δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, δυσκολία να κοιμηθείς δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, μη χρήση φαρμάκων για τον ύπνο και αίσθημα ξεκούρασης μετά το ξύπνημα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ευέλικτο παραμετρικό μοντέλο αναλογικών κινδύνων Royston-Parmar για να υπολογίσουν το προσδόκιμο ζωής σε άτομα ηλικίας 30 ετών με βάση τη βαθμολογία του προτύπου ύπνου.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 4,3 ετών, πέθαναν 8.681 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 2.610 πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο και οι 2.052 πέθαναν από καρκίνος.
Σε σύγκριση με εκείνους που είχαν έναν ή κανέναν παράγοντα ύπνου χαμηλού κινδύνου, εκείνοι που είχαν πέντε είχαν μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες (HR = 0,7; 95% CI, 0,63-0,77), θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα (HR = 0,79; 95% CI , 0,67-0,93), θνησιμότητα από καρκίνο (HR = 0,81; 95% CI, 0,66-0,98) και θνησιμότητα που δεν σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο (HR = 0,6; 95% CI, 0,52-0,69).
Εάν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο. Επομένως, εάν μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο συνολικά, κάτι που καθιστά τον εντοπισμό των διαταραχών του ύπνου ιδιαίτερα σημαντικό, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής της πρόωρης θνησιμότητας.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 7,9% (95% CI, 5,5-10,4) του αποδιδόμενου στον πληθυσμό κινδύνου για θνησιμότητα από όλες τις αιτίες στην ομάδα της μελέτης προήλθε από μη βέλτιστα πρότυπα ύπνου.
Το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 30 ετών ήταν μεγαλύτερο για όσους είχαν πέντε παράγοντες ύπνου χαμηλού κινδύνου σε σύγκριση με εκείνους με έναν ή καθόλου παράγοντες ύπνου χαμηλού κινδύνου κατά 4,7 χρόνια στους άνδρες και κατά 2,4 χρόνια στις γυναίκες.
Ακόμη και από νεαρή ηλικία, εάν οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις καλές συνήθειες ύπνου, όπως να κοιμούνται αρκετά, να βεβαιώνονται ότι κοιμούνται χωρίς πολλές διακοπές του υπνου και να έχουν καλή υγιεινή ύπνου συνολικά, αυτό μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τη συνολική μακροπρόθεσμη υγεία τους. Είναι σημαντικό για τους νεότερους να καταλάβουν ότι πολλές συμπεριφορές υγείας αθροίζονται με την πάροδο του χρόνου. Ακριβώς όπως μας αρέσει να λέμε, «Ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση ή διακοπή του καπνίσματος», δεν είναι επίσης ποτέ πολύ νωρίς. Και θα πρέπει να συζητάμε και να αξιολογούμε τον ύπνο πιο συχνά στα ιατρεία της καθημερινής πρακτικής.
Βιβλιογραφία
Qian F, et al. Low-risk Sleep Patterns, Mortality, and Life Expectancy at Age 30 Years: A Prospective Study of 172,321 U.S. Adults. Abstract 1092-03. Presented at: American College of Cardiology Scientific Session; March 4-6, 2023; New Orleans