Υπάρχουν δύο μελέτες που διαπίστωσαν μια συσχέτιση.
Το φάσμα των συνεπειών μετά τον COVID-19 εξακολουθεί να αποσαφηνίζεται. Πόσο συχνές είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές (GI);
Ιταλοί ερευνητές παρακολούθησαν προοπτικά 883 νοσηλευόμενους ενήλικες (εύρος ηλικίας 18–85 ετών) από 36 νοσοκομεία στην Ευρώπη και την Ασία μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2020. Κανένας ασθενής δεν είχε προϋπάρχοντα γαστρεντερικά συμπτώματα ή προηγούμενη επέμβαση στο γαστρεντερικό σύστημα. Κατά την εγγραφή, τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, ιδιαίτερα η ναυτία και η διάρροια, ήταν σημαντικά πιο συχνά στους ασθενείς με COVID-19 από ό,τι στους άλλους (60% έναντι 40%). Ένα μήνα αργότερα, η ομάδα COVID-19 συνέχισε να αναφέρει περισσότερη ναυτία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μέχρι τους 12 μήνες, οι περισσότερες συμπτωματικές διαφορές μεταξύ των ομάδων είχαν υποχωρήσει, αλλά η συχνότητα της διαγνωσμένης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ήταν υψηλότερη στους ασθενείς με COVID-19 από ό,τι στους μάρτυρες (3,2% έναντι 0,5%).
Σε μια δεύτερη μελέτη, Αμερικανοί ερευνητές συγκέντρωσαν (από τις κλινικές βάσεις δεδομένων των Veterans Affairs) μια ομάδα περισσότερων από 150.000 ατόμων (89% άνδρες) που επέζησαν τον πρώτο μήνα της λοίμωξης από τον COVID-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021. Σε σύγκριση με άτομα χωρίς COVID-19, η ομάδα με COVID-19 είχε υψηλότερη πιθανότητα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους για οποιαδήποτε από τις επτά νέες διαγνώσεις γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου ττου πεπτικού έλκους, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της χολαγγειίτιδας. Αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε τόσο σε όσους νοσηλεύθηκαν όσο και σε αυτούς που έλαβαν θεραπεία ως εξωτερικοί ασθενείς. Ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 σε σχέση με εκείνους που νοσηλεύτηκαν για εποχική γρίπη.
Αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η λοίμωξη COVID-19 ενέχει κίνδυνο για επακόλουθες διαταραχές του γαστρεντερικού σωλήνα, με ή χωρίς άλλες εκδηλώσεις «μακράς διάρκειας COVID». Η συσχέτιση είναι βιολογικά εύλογη: Έχουν βρεθεί ιικά αντιγόνα στο γαστρεντερικό και στον ηπατικό ιστό ενώ επίσης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει περιγραφεί μετά από άλλες λοιμώξεις. Ωστόσο, η διάκριση των άμεσων ιολογικών επιδράσεων από πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε αντιβιοτικά, παραμένει μια άλυτη προς το παρόν πρόκληση.
Βιβλιογραφία
Marasco G et al. Post COVID-19 irritable bowel syndrome. Gut 2023 Mar; 72:484.
Xu E et al. Long-term gastrointestinal outcomes of COVID-19. Nat Commun 2023 Mar 7; 14:983.
Giovanni Barbara, et al. Rome Foundation Working Team Report on Post-Infection Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology 2019;156:46–58.